Crna čokolada može da bude i štetna, evo i zbog čega!

alo.rs | Saveti 2017-10-13 16:47:53 2017-10-13 16:47:53

Iako znamo da je crna čokolada znatno zdravija od mlečnih, ipak ne treba preterivati ni sa njenim konzumiranjem.

Shutterstock

Crna čokolada je zbog svojih sastojaka veoma korisna za zdravlje. Preporučuje se njen dnevni unos, ali ne treba preterivati u količini jer stručnjaci upozoravaju da bi ona mogla da postane i  štetna, piše CNN.

Čokolada je bogata kakaom koji ima visok procenat flavnoida, antioksidansa. Ona štiti krvne sudove, snižava krvni pritisak i poboljšavaju kognitivne sposobnosti.

Dok mlečna čokolada sadrži malu količinu flavnoida, bela čokolada je skoro uopšte i nema. Ako ima više flavnoida u sebi, čokolada zbog toga ima i gorči ukus, jer  proizvođači preradom uništavaju ono što je zdravo u njoj.

- Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavnoidi - rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu.

Iako se nivo flavnoida razlikuje u čokoladama, crna čokolada je svakako zdravija od mlečnih. Bogata je mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.

Ipak, čak bi i konzumiranje crne čokolade trebalo da bude ograničeno, jer ne treba preterivati ni sa njenim konzumiranjem. 

Pročitajte i:

Expand player
Pogledajte više