Iznenadiće vas koliko je ovo cveće lekovito i korisno, a pomaže i u lečenju raka
S prvim zracima prolećnog sunca na šumskim obroncima svoje glavice izviruju prekrasne i mirisne ljubičice.
Uz ovu se biljku vežu brojni mitovi.
U staroj Grčkoj bila je poznata kao simbol ljubavi i plodnosti. Njen miris iskoristio je i ružni Hefest kojem je tako pošlo za rukom da osvojiti lepu Afroditu, a Zefs je ispunio livadu ljubičicama kako bi utešio svoju ljubavnicu koju je zbog Herine ljubomore morao pretvoriti u junicu. U evropskoj kulturi ljubičica je zbog svog izgleda najpoznatija kao simbol poniznosti, skromnosti i tajne ljubavi, no Napoleon ju je smatrao znakom hrabrosti, otpornosti i istrajnosti pa ju je uzeo za svoj amblem.
Ljubičica je jedan od vesnika proleća, počinje da cveta već u martu pa sve do aprila. Najviše se koristi u lečenju disajnih puteva i upale creva. Sadrži fenolne glikozide, saponine, flavonoide i sluzi što joj daje lekovita svojstva. Deluje protivupalno, protiv bolova, pomaže pri iskašljavanju, snižava povišenu telesnu temperaturu…
Istraživanja su pokazala da ljubičica zaustavlja rast zloćudnih stanica raka. Sadrži salicilnu kiselinu koja je sastavni deo aspirina i deletvorna je u lečenju glavobolje, migrene i nesanice.
Ima antibakterijsko delovanje, a koristi se i kod kožnih upala, oteklina, deluje protiv bolova i kao sedativ.
Čaj od ljubičica koristi se protiv kašlja, nakupljanja sluzi, astme, bronhitisa i upale pluća. Čaj navodno pomaže i kod proširenih vena. Mast od ljubičica je melem za rane, preporučuje se kod neurodermatitisa, opeklina, temenjače kod novorođenčadi, kao i kod uklanjanja ožiljaka. Koristi se i protiv upale dojki, ali i protiv raka dojke i protiv metastaza nakon operacije raka dojke.
Čaj od ljubičice priprema se od listova i cvetova, koji se prikupljaju u martu i aprilu, pa se suše u hladu na prozračnom mestu. Za šolju čaja dovoljna je čajna kašičica mešavine.
Za sirup vam je potrebno 90 grama cvetova mirisne ljubičice, 120 grama šećera, 1,5 litre vode. Cvetove bez cvetne čašice stavite u lonac i prelijte kipućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Zatim procedite i dobro istisnete pa dodate šećer. Na laganoj vatri zagevajte uz neprestano mešanje dok se šećer potpuno ne rastopi. Čim sirup počne ključati, smaknite ga s vatre i poklopljeno ostavite da se ohladi.
Ulijte zatim u čistu staklenu bocu, čvrsto zatvorite i čuvajte na tamnom mestu. Pomaže prilikom kašlja, nesanice i srčanih tegoba.