Jedete crni i beli luk? Probajte i vlašac!
Vlašac je poznat i kao „mlađi brat luka“. I zaista to jeste. Ova biljka pripada porodici ljiljana, baš kao i crni i beli luk, mada se drugačije jede i ima aromatičniji ukus od luka, na koji smo navikli.
Profimedia
U odnosu na druge vrste luka, izuzetno je bogat beta-karotenom. Tanki, zeleni listovi sadrže mnogo vitamina A i C, nešto manje vitamina B i minerale fosfor i gvožđe.
Osim što ima antibakterijsko, antivirusno i antialergijsko dejstvo, bitna karakteristika ove zelene biljke je to što pomaže jetri da izbaci toksine iz tela. Samim tim, pospešuje varenje, ali i smanjuje količinu šećera u krvi tako što sprečava degradaciju insulina.
Takođe, sprečava zadržavanje vode u tkivima, a nekoliko istraživanja pokazalo je i da ima blagotvoran uticaj na izgled, jer sadrži sumporna jedinjenja koja čine kožu mlađom.