Beli luk
Shutterstock
Beli luk

Shutterstock

Jedan od najstarijih lekovitih recepata sa češnjakom dolazi s Tibeta, Foto: Shutterstock

Jedna od najzdravijih namirnica na svetu je svakako beli luk. Moć ove biljke u narodnoj medicini se koristi već više od 5.000 godina. Jedan od najstarijih recepata na svetu jeste onaj sa Tibeta, gde je tinktura od belog luka bila najmoćniji lek protiv raznih bolesti, piše Zadovoljna.hr.

Za šta se koristi tinktura od češnjaka?

- Za snižavanje holesterola
- Za jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma
- Za regulisanje krvnog pritiska
- Protiv astme i plućnih bolesti
- Za lečenje hronične upale sinusa
- Protiv sezonskih alergija
- Protiv gastritisa
- Protiv raznih upala (prirodni antibiotik)

Napravite tinkturu od belog luka:

Potrebno je:

- 350 g domaćeg češnjaka
- 2 dl medicinskog alkohola

Postupak:

1. Beli luk ogulite i iseckajte ga na komadiće.

2. Teglu sa poklopcem dobro operite i prokuvajte.

3. Kada se osuši, u nju stavite beli luk, pa zatim alkohol.

5. Teglu zatvorite i stavite u frižider.

6. Svaki dan je barem jednom promućkajte, ali ostavite je zatvorenu 10 dana.

6. Nakon toga, procedite mešavinu pa je vratite nazad i opet prelijte i stavite je u frižider.

Kako piti tinkturu?

Tinktura se u obliku kapi stavlja u vodu i pije oko 15 minuta pre doručka, ručka i večere.

1. dan: 1 kap pre doručka, 2 kapi pre ručka i 3 kapi pre večere.
2. dan: 4 kapi pre doručka, 5 kapi pre ručka i 6 kapi pre večere.
3. dan: 7 kapi pre doručka, 8 kapi pre ručka i 9 kapi pre večere.
4. dan: 10 kapi pre doručka, 11 kapi pre ručka i 12 kapi pre večere.
5. dan: 13 kapi pre doručka, 14 kapi pre ručka i 15 kapi pre večere.
6. dan: 15 kapi pre doručka, 14 kapi pre ručka i 13 kapi pre večere.
7. dan: 12 kapi pre doručka, 11 kapi pre ručka i 10 kapi pre večere.
8. dan: 9 kapi pre doručka, 8 kapi pre ručka i 7 kapi pre večere.
9. dan: 6 kapi pre doručka, 5 kapi pre ručka i 4 kapi pre večere.
10. dan: 3 kapi pre doručka, 2 kapi pre ručka i 1 kap pre večere.

Komentari (1)

ANA

13.01.2018 00:53

Toliko je recept "dobar", da se gastroenterolozi hvataju za glavu. Beli luk je odlican,ali tu tinkturu ne smeju da uzimaju osobe sa cirom i gastritisom. Takodje, na prazan zeludac je pogubna, jer dovodi do stvaranja gastritisa, bez obzira na kolicinu.