Tamara Đurić
Milan Ilić/RAS
Tamara Đurić

Milan Ilić/RAS

Tamara umalo umrla posle povećanja zadnjice, Foto: Milan Ilić/RAS

U Srbiji pojedina deca za punoletstvo kao poklon dobijaju od svojih roditelja - uvećanje grudi ili neku drugu estetsku operaciju! Povećanje grudi, usana, jagodica, zadnjice postalo je imperativ dobrog izgleda.

Gel je opasan

Dr Miodrag Colić kaže da su Tamarine komplikacije nastale od ubacivanja gela hijaluronske kiseline u zadnjicu.

- Njoj nisu ugrađeni silikoni, već je stavljen gel. Rizik od takve intervencije je taj što gel može da ode u bilo koja okolna tkiva i inficira ih - navodi on.

Tamara kaže da joj je život visio o koncu pre desetak dana, da je dobila temperaturu 40 stepeni Celzijusovih, da je bila malaksala, nije mogla da jede i bila je životno ugrožena.

Lekari su uradili sve što je bilo neophodno, a Tamara sada postaje veliki pobornik prirodnog izgleda i kaže da se kaje što je ugradila silikone u usta, grudi i što je uvećavala zadnjicu. Ona
navodi da su joj lekari sanirali problem na zadnjici, da je izvadila silikone i iz usana, a kani se da to učini i iz grudi, apelujući na mlade devojke da dobro razmisle kada odlučuju da menjaju sopstveni izgled.

Dr Miodrag Colić

Promo

Dr Miodrag Colić, Foto: Promo

Koliko je estetska hirurgija bezazlena i gde leži opasnost od nje? Dr Miodrag Colić, jedan od pionira srpske estetske hirurgije, upozorava za „Alo!” da je ta grana hirurgije, a ne kako je mnogi krste „neka estetika”, vrlo ozbiljna stvar i svi koji sada razmišljaju da promene nešto na sebi nikako ne bi trebalo da kažu: „Idem, pa ćemo lako!”

Poruka budućim pacijentima

Dr Miodrag Colić apeluje na sve koji sada razmišljaju o odlasku kod estetskog hirurga da dobro presipitaju da li to stvarno žele, da li im je neophodno i šta je cilj takve intervencije. Donja životna granica, kako navodi dr Colić, za bilo koju takvu intervenciju je 18 godina.

- Bitno je da li je to zaista njihova želja, a ne partnera ili okoline. Takođe, bitno je da se ustanovi da li je fiziološki ostvarivo to što oni hoće da urade na svom telu. Ako nije, onda estetski hirurg odbija da uradi intervenciju. Ako se već radi operacija, to mora da se uradi po svim pravilima koja važe za sve hirurške intervencije. Jer čak i najbolje urađena intervencija može da da komplikacije - navodi taj stručnjak.

- U pitanju su hirurški zahvati u trajanju od 40 minuta, sat vremena ili duže, a pacijenti su u  totalnoj anesteziji. Operacije su, kao i svake druge, i mogu, baš kao i sve, da imaju svoje komplikacije. Pre svih analiza neophodnih za hiruršku intervenciju, primarno je da estetski hirurg ustanovi da li je operacija koju pacijent želi opravdana ili ne. Hirurg mora da bude dobar psiholog i da odbije nerealne zahteve, navodi ovaj stručnjak i dodaje:

- Svojevremeno sam govorio svojim specijalizantima da ne počinju operaciju ukoliko ne znaju koje su komplikacije i kako da ih reše tokom operacije. Pacijenti nisu svesni da dok leže na stolu mogu da se dese ozbiljna krvarenja, presecanje vitalnih nerava! Oni misle da je naša hirurgija nekakva estetika! Takođe, obavezno neka se raspitaju šta im se ugrađuje i neka ne pristaju na ono što se zove „tečni silikon” jer nije dozvoljen za upotrebu.

Prema Colićevim rečima, od posledica, na koje niko i ne misli, mogu da se dese i reakcije na anesteziju, a nekada, mada retko, i reakcija na same implantante.

- Infekcije sprečavamo davanjem antiobiotika. One su zbog toga retke. Lekari ne skidaju odgovornost sa sebe onog časa kada je završena intervencija i pacijent se probudi iz anestezije. Može do komplikacija doći sledećeg meseca ili čak iduće godine, kada, na primer,
počne jedna dojka, u kojoj je implantant, da se uvećava - kaže dr Colić.

Komentari (2)

BG

26.04.2017 18:58

Bravo gospodine Colicu. Zabraniti intervencije a ako se vec rade prvo psihijatrijski pregled dotičnih. O čijem trošku i na čiji račun se dotična leči na VMA? Ko to placa ? Mi gradjani mesecima i godinama obijamo vrata da dodjemo do doktora a tada je vec kasno!!!!!

sofi

28.04.2017 13:02

@BG - Gde vi zivite, oprostite ? Na VMA postoje dve grane, jedna na kojoj cekas zakazani termin, druga gde platis i prime te odmah! Prema tome, Tamara sigurno placa intervenciju, kao i bolnicke dane koje provodi na VMA, ne znam sta Vam nije jasno! Ja Tamari zelim brz oporavak i pamet u glavu! SVE MLADE DEVOJKE, vodite racuna o svom zdravlju! Silikoni, avioni, kamioni......ne moze da traje vecno, mora da se radi "remont"! Zbog klonirane lepote umirete mladi!!!