Lekovi Tablete Pilule Bočica sa lekovima
Shutterstock
Lekovi Tablete Pilule Bočica sa lekovima

Shutterstock

Lekovi koje koristite redovno mogu da budu opasni, Foto: Shutterstock

Dugotrajna upotreba popularnih lekova za smanjenje želudačane kiseline, inhibitora protonske pumpe (IPP), poput "Controloca", "Nexiuma", "Lazola", "Priloseca", "Prevacida" i sličnih, povezuje se sa dva i po puta većim rizikom od razvoja raka želuca, pokazalo je novo istraživanje.

Inhibitori protonske pumpe, lekovi su kojima se leče peptičke bolesti poput gastritisa, peptičkog ulkusa i GERB-a, gastroezofagealnog refluksa kod kojeg se želudačani sadržaj vraća u jednjak, a posledica je oštećenje jednjaka želudačanim sokom, objašnjava "Science Alert".

Nekoliko ranije sprovedenih studija pokazalo je da spomenute lekove koriste milioni ljudi u svetu i da je reč o sigurnim lekovima koji se uglavnom dobro podnose, ali nedavna istraživanja su pokazala da je sve više podataka o njihovu negativnom delovanju.

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja, objavljenima u časopisu "Gut", inhibitori protonske pumpe (IPP) povećavaju rizik od razvoja smrtonosnog gastrointestinalnog tumora, prenosi Večernji.hr. 

Svrha lekova iz grupe IPP jeste uništavanje bakteriju "Helicobacter pylori", koju ima polovina svetske populacije, a kod manjeg dela je odgovorna za razvoj čira na želucu pa je faktor rizika za razvoj raka želudca.

Ranija istraživanja su pokazala da osobe koje su izražene bakterijom "Helicobacter pylori" koje uzimaju neki od inhibitora protonske pumpe imaju veće šanse za razvoj atrofijskog gastritisa koji prethodi raku želudca.

Ustanovljeno je i da kod pacijenata kod kojih su uz pomoć IPP-a probavne bakterije uništene, a i dalje uzimaju lek, postoji veća mogućnost za razvoj raka želudca.

Naučnici sa Univerziteta u Hong Kongu i londonskog Univerziteta smatraju da se rak u ovom slučaju razvija zbog dugotrajne primene IPP-a.

"IPP su lekovi koji su vrlo učinkoviti u lečenju infekcije bakterijom "Helicobacter pylori" i vrlo su sigurni kada je kratkoročna upotreba u pitanju", ističu. 

 

Pročitajte i: