Podgrevanje ove hrane može biti opasno po život!
Kada se radi o zdravim namirnicama, spanać je bez sumnje jedna od najzdravijih.
Shutterstock
Ipak, trebalo bi da vodite računa o tome da se njegovim podgrevanjem oslobađaju neke štetne materije.
Spanać spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok procenat nitrata, koje resorbuje iz zemlje preko korena.
"Pošto spanać odstoji, a naročito ako je posredi termički obrađena namirnica, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i stvaraju visoko kancerogene materije koje nazivamo nitrozoaminima", objasnila je nutricionistkinja i naučnica Dagmar fon Kram.
"Ukoliko samo nakratko podgrejete spanać neposredno pre jela, ne morate da brinete", rekla je fon Kram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu decu, kod koje u najekstremnijem slučaju posledica može doći do gušenja.
"Ostaci kuvanog spanaća ne smeju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba staviti u frižider ili zamrzivač. Neposredno pre konzumiranja samo ih nakratko podgrejte. Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko spanaća koliko se može pojesti za jedan obrok", dodaja je ona.
Spanać se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom. Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom minerala gvožđa, što je netačno jer ga u njemu i nema u velikim količinama. Takođe, ta vrsta gvožđa, a još je nazivamo neheminskim gvožđem (za razliku od heminskog kojeg ima u hemoglobinu), oblik je koji se slabo i sporo upija u crevima. Dakle, ne bi trebalo očekivati veću korist u lečenju anemija.