Povrćem protiv alergija
Začepljenost nosa i curenje, kijanje, svrab i suzenje očiju, promene na koži... Sve su to alergijske pojave sa kojima se susrećemo. Zaustavite pospešivanje alergije pri prvim znacima. Uz šest namirnica koje vam nudimo možete sprečiti ili potpuno zaustaviti alergiju.

shutterstock
1) LUK
Beli i crni luk u sebi sadrže flavanoid, tzv. kvercetin, koji deluje kao antihistaminik. On proizvodi supstance koje blokiraju alergijsku reakciju.
2) BROKOLI
Brokoli deluje na otčepljivanje sinusa. Kao i luk, ima antialergijsko dejstvo. Bogat je vitaminom C, koji snižava nivo histamina, uzročnika alergije. Potrebno je oko 500 miligrama vitamina C da bi se ublažili simptomi alergije. U sirovoj šoljici brokolija možete naći čak 80 miligrama ovog vitamina. Ako niste ljubitelj ovog povrća, možete ga zameniti kupusom ili karfiolom.
3) ŠARGAREPA
Šargarepa je bogata karotenom i pogodno deluje na pojavu alergije. Njeno bogatsvo leži u betakarotenu, ali se uz nju preporučuje i unos drugih namirnica koje sadrže likopen i lutein. Možete ih naći u paradajzu i zelenom lisnatom povrću. Neka istraživanja su potvrdila da ljudi koji jedu povrće bogato karoteonidima ređe pate od alergija.
4) KELJ
Ima slično dejstvo kao i brokoli, smanjuje curenje nosa i otčepljuje sinuse. Kelj je bogat vitaminom A i ublažava simptome i ojačava imunitet. Neka istraživanja pokazuju da osobe sa nedostatkom vitamina A češće oboljevaju od alergija i astme.
5) BUNDEVA
Bundeva je bogata vitaminima A i C, kao i cinkom, te je to čini odličnim borcem protiv alergija. Najbolja je kada se koristi kao dodatak ishrani. Vitamin C snižava nivo histamina, a cink i vitamin A jačaju imuni sistem.
6) CELER
Celer pomaže snižavanju visokog krvnog pritiska i kod pojave hroničnih bolesti. Takođe, delotvoran je kod ublažavanja alergijskih simptoma. Deluje protivupalno i obiluje vitaminom C, koji jača imuni sistem. Najbolje je da ga jedemo skuvanog na pari, jer tada možemo sačuvati sve njegove važne sastojke.