Pečurke
Profimedia
Pečurke

Profimedia

Pečurke, Foto: Profimedia

Istraživači sa Državnog univerziteta Pensilvanije analizirali su odnos između konzumacije pečuraka i prevencije hroničnih bolesti kod ljudi.

Pročitajte još:

"Nema sumnje da su pečurke najbolji prehrambeni izvor ta dva antioksidansa", izjavio je Robert Bilman, vođa ovog istraživanja.

Ali, sadržaj ova dva antioksidansa se razlikuje kod raznih pečuraka. Utvrđeno je da su vrganji najbogatiji izvor ergotioneina, dok su maitake gljive sadržale najviše glutationa. Sa druge strane, gljiva koja se smatra kulinarskim delikatesom, lisičarka, imala je najmanje antioksidanasa.

A što se tiče šampinjona, koji su verovatno najkorišćenija vrsta pečuraka, iako imaju manje antioksidanasa od najboljih izvora (vrganja i maitake), u odnosu na ogromnu većinu drugih namirnica, šampinjoni sadrže znatno više.

U zemljama koje redovno koriste pečurke u obrocima, kao što su Fancuska i Italija, manji je procenat obolelih od demencije. Međutim, u zemljama u kojima ovi antioksidansi iz pečuraka fale u ishrani, kao što je SAD, veći je procenat obolelih od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Bitno je takođe znati da gljive zadržavaju svoje antioksidanse čak i ako se termički obrade. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Food Chemistry .