Za pripremu akvarijuma vam treba pet dana
shutterstock
Za pripremu akvarijuma vam treba pet dana

shutterstock

Za pripremu akvarijuma vam treba pet dana, Foto: shutterstock

Prvi korak je, svakako, odabir samog akvarijuma. Greška koju početnici često prave jeste da nabavljaju male akvarijume (20-30 litara). Mnogi misle da je bolje početi sa malim akvarijumom, pa da po stečenom iskustvu nabave neki veći. Međutim, mali akvarijumi su mnogo zahtevniji od velikih zato što je prostor za život riba znatno manji i voda se mnogo brže prlja.

Zbog svega toga optimalna početna zapremina treba da bude oko 50 litara.

Akvarijum ne treba da bude izložen prirodnom svetlu, jer usled delovanja direktne sunčeve svetlosti rizikujemo pojavu algi, koje su jedan od najvećih neprijatelja akvarijuma, kao ni blizu radijatora ili drugog grejnog tela.

Idealno mesto je najmračniji ugao sobe. Vodite računa da postolje bude dovoljno snažno i obezbedite odgovarajuće veštačko osvetljenje. Nemojte improvizovati, već nabavite lampu napravljenu baš za akvarijum, koja će imati odgovarajuće oslonce - nosače, kao i adekvatnu izolaciju kablova i prekidača.

U sam akvarijum prvo stavljate odgovarajuću podlogu, kvarcni pesak ili šljunak, a zatim smeštate opremu - filter za vodu, grejač, raspršivač vazduha i bilje, kao i glinene posudice, koje služe kao skrivališta.

Menjanje vode

Savetuje se menjanje 10-15 odsto vode svake nedelje. Ali ako imate prilično opremljen akvarijum, trebalo bi promeniti 20 odsto vode. Slabije opremljeni akvarijumi mogu izdržati i dve nedelje bez menjanja vode, ali to je granica koju ne biste smeli da pređete. Pre nego što je sipate, pustite vodu da odstoji minimum 24 sata - na taj način će se rastvoreni gasovi, koji inače mogu biti opasni za ribe, razložiti. To će takođe dopustiti da se pH vrednost stabilizuje pre nego što se ribe dodaju u akvarijum.

 Kada ste sve poređali, polako nalivajte vodu koja je odstajala 3-5 dana i izgubila miris supstanci koje se koriste za njeno prečišćavanje. Preporučuje se da pre nego što donesete ribice filter pročišćava vodu najmanje 24 sata, dok je obavezno da grejač vodu zagreje do odgovarajuće temperature.

Dogodiće se verovatno da u prve dve nedelje voda naglo potamni, da bi posle nekoliko dana ponovo dobila svoju prvobitnu boju i providnost. Nemojte zbog toga brinuti, niti bilo šta menjati, jer svaki akvarijum mora da preživi ovu fazu sazrevanja. Pošto ste pripremili akvarijum, možete kupiti ribice. Izbor ribica zavisi od uslova u kojima one žive i uslova koje im mi možemo pružiti.

Potrebno je dobro proučiti vrstu koju želite da nabavite - njene potrebe, navike, kompatibilnost sa drugim vrstama... Najlakši način odabira je po prirodnom biotopu vrste. Za početnike se preporučuju zlatne ribice (japanke), gupi, moli, plati (mačonosac), zatim zebrice, mrenice...