OD JESENI SKUPLJA KAFA Poskupljenje u svetu preliće se neminovno i kod nas
Tanjug/Tanja Valić

 

Nove cene kafe u maloprodaji, ali i u kafićima, kako se nezvanično može čuti, mogu da se očekuju već u septembru.

Razlog: cena sirove kafe koja učestvuje 90 odsto u formiranju finalne cene tog jutarnjeg napitka za mnoge građane Srbije (i sveta) od početka godine porasla je čak za 70 odsto.

Pored skoka cene sirove kafe, u Srbiji su i akcize za nju u ovoj godini redovno uvećane za 8,5 odsto, što je još jedna potvrda u prilog tezi da će kafa sigurno poskupeti.

Generalni direktor kompanije „Štraus adrijatik“ Siniša Daničić potvrdio je da će poskupljenje sirove kafe na svetskom tržištu prouzrokovati veću cenu u maloprodaji i u Srbiji. Uz podsećanje da ta kompanija održava stabilne cene od 2017, kada su imali poslednje poskupljenje svojih proizvoda, on naglašava da se poskupljenje teško može izbeći.

Daničić je istakao da su do sada cenovne oscilacije uspevali da apsorbuju u korist potrošača i na račun sopstvene profitabilnosti, ali da je ovo povećanje cena sirove kafe preveliko i da nema sumnje da će se odraziti i na naše tržište.

- Pokušaćemo da amortizujemo trenutno kretanje i globalno poskupljenje na berzi, međutim, verujem da ćemo prve cenovne korekcije primeniti pre kraja trećeg kvartala ove godine - istakao je Daničić.

Kako je dodao, još se ne zna precizno koliko će to poskupljenje iznositi, ali je kazao da će se kompanija potruditi da bude najmanje moguće.

Skok cena sirove kafe na svetskom tržištu, inače, prevashodno je uslovljen globalnom pandemijom kovida 19.

- Tu je, takođe, i velika suša u Brazilu, najveća u poslednjih 20 godina. S druge strane, Vijetnam je imao dosta dobru godinu, međutim, tu smo se susreli sa velikim logističkim izazovima koji su se reflektovali na nedostatak i kašnjenje kontejnera. Očekujemo da će se to nastaviti i u drugoj polovini ove godine - zaključio je Daničić. 

Kako saznaje Alo!, cena kafe će u maloprodaji skočiti 10-12 dinara za 100 grama.

Najveći proizvođači kafe

1. Brazil

2. Vijetnam

3. Indonezija

4. Kolumbija

5. Etiopija

6. Obala Slonovače

7. Meksiko

8. Tajland

9. Kostarika

10. Jamajka

Srbi važe za kavopije

Naša zemlja spada u svetski vrh po potrošnji kafe. Prosečna potrošnja kafe u Srbiji je 4,41 kilogram godišnje po stanovniku, što je 12,8 kilograma po porodici, a slična situacija je i u regionu. Iznenađujuće, najveće kavopije u svetu su Norvežani, koji troše 10 kilograma kafe godišnje po stanovniku.

Cene kafe u Srbiji

- mini-kesice za instant kafu 12-35 

- pakovanje od 100 grama 87-190

- nes-kafa pakovanje 200 grama (limenka) 480-600

- espreso u kafiću 90-250

* u dinarima

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading