NAJBOLJI PROGRAM ZA ZAPOŠLJAVANJE Moja prva plata, koja pomaže da mladi dođu do posla, nastavlja se i ove godine
PKS

Zbog velikog interesovanja privrede u 2020. godini, obezbeđena su sredstva da se nastavi sa programom „Moja prva plata“ i u 2021. godini. Privredna komora Srbije pozvala je preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća i velike kompanije da se prijave za drugi ciklus programa i obezbede kvalitetan, obrazovni kadar uz podršku države, a time pomognu zapošljavanje i ostanak mladih u zemlji.

Program Vlade Srbije omogućiće da se 10.000 mladih u Srbiji do 30 godina sa srednjim i visokim obrazovanjem, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima.

Kompanije kroz ovaj program dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, a troškove uvođenja u posao snosi država. Program poslodavcima daje šansu da novim zapošljavanjem povećaju obim poslovanja, investiraju u razvoj ljudskih resursa i uz manje troškove unaprede postojeće timove.

NAJBOLJI PROGRAM ZA ZAPOŠLJAVANJE Moja prva plata, koja pomaže da mladi dođu do posla, nastavlja se i ove godine

PKS

 

 

U prvom ciklusu programa „Moja prva plata“ mnoge kompanije imale su pozitivna iskustva sa zapošljavanjem mladih.

Godinama firma „DMV Industrijski kontrolni sistemi“ iz Niša zapošljavala je mlade ljude bez radnog iskustva i omogućavala velikom broju studenata i učenika srednjih škola da svoja prva radna iskustva kroz praksu steknu kod nas. Stoga smo prepoznali prednost programa „Moja prva plata“, koji je bio raspisan u 2020. godini i odlučili se za učešće u programu.

U okviru programa smo raspisali konkurs za osam obrazovnih profila - elektrotehničare, mašinske tehničare, elektro i mašinske inženjere, komercijaliste, programere i optičare. Na naše konkurse se prijavio 61 kandidat sa VSS i SSS, navode iz ove kompanije.

NAJBOLJI PROGRAM ZA ZAPOŠLJAVANJE Moja prva plata, koja pomaže da mladi dođu do posla, nastavlja se i ove godine

PKS

 

 

Nakon testiranja i selekcionih intervjua odabrano je devet kandidata za pet radnih pozicija.

U toku trajanja programa četiri kandidata su odustala od programa, a kao razlog su naveli da sebe vide u nekom drugom zanimanju u odnosu na zanimanje koje su stekli školovanjem.

Preostalih pet kandidata po završetku programa stupaju u radni odnos kod nas i nastavljaju da stiču nova i proširuju već stečena znanja jer su ravnopravni članovi našeg kolektiva postali s početkom programa, ističu u firmi DMW.

„Kandidati su zadovoljni šansom koja im je pružena, kao i radom i uslovima u našoj firmi. Smatraju da su za ovih devet meseci dobili adekvatna znanja i da su samo par meseci nakon početka programa bili osposobljeni za samostalni rad uz podršku svojih mentora“, poručuju iz firme DMW, gde se nadaju da će se i ove godine uključiti u program da bi neki novi mladi i perspektivni ljudi dobili šansu.

NAJBOLJI PROGRAM ZA ZAPOŠLJAVANJE Moja prva plata, koja pomaže da mladi dođu do posla, nastavlja se i ove godine

PKS

 

 

U „Morava enterijerima“ d.o.o. iz Vranja takođe su zadovoljni programom. Na taj način jedna devojka je nakon obuke na obostrano zadovoljstvo ostala da radi u administrativnom sektoru. Iz te kompanije ističu da je „Moja prva plata“ najbolji od svih dosadašnjih programa zapošljavanja jer je mnogo lakši i jednostavniji kako za poslodavce tako i za mlade.

U kompaniji „Jaffa“ d.o.o. iz Crvenke na ovaj način pružaju priliku kandidatima koji su na početku svoje karijere da u praksi primene znanja stečena tokom školovanja.

„Ovakav vid podrške uspešno realizujemo kroz kontinuirano organizovanje stručnih praksi, a Nacionalna služba za zapošljavanje nam je jedan od partnera u ovom procesu. Uspeh jedne kompanije meri se i društveno odgovornim aktivnostima kao što je pružanje šanse mladim ljudima da steknu prvo iskustvo. Osim toga, na ovaj način dobijamo priliku da procenimo kapacitet, potencijale i postignuća praktikanata u cilju pravljenja talent poola za upražnjene pozicije ili planirana zapošljavanja“, navode u „Jaffi“.

NAJBOLJI PROGRAM ZA ZAPOŠLJAVANJE Moja prva plata, koja pomaže da mladi dođu do posla, nastavlja se i ove godine

PKS

 

 

Mesečna naknada

U okviru programa devetomesečnog osposobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu od 22.000 dinara za one sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara za mlade sa fakultetom. Poslodavci mogu korisnicima da isplate i dodatna sredstva koja mesečno ne mogu biti veća od iznosa koji isplaćuje NSZ.

Kako se prijaviti

Poslodavci se prijavljuju na sajtu https://mojaprvaplata.gov.rs/ do 20. septembra, oglašavaju konkretne radne pozicije sa opisom poslova na kojima će se mladi osposobljavati za samostalan rad po utvrđenom programu koji je odabrala Nacionalna služba za zapošljavanje. Za ponuđene pozicije u firmama mladi će se opredeljivati od 1. do 31. oktobra 2021. godine.

Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata“ sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading