PORESKA ANALIZIRA SVAKOGA Ko bude trošio basnoslovne količine novca, biće pod lupom zakona
Alo/ Ilustracija

Mnogima će da presedne kupovina skupih kola, nekretnina, nakita i drugih luksuznih stvari. Alo! otkriva da se na udaru poreznika neće naći samo oni koji plaćaju skupa putovanja, kao što se ovih dana pričalo i pisalo, već i svi oni koji velike svote novca izdvajaju za stanove i kuće, kao i automobile i druge veće kupovine.

Kako su za Alo! potvrdili u Poreskoj upravi (PU), proveravaće sve koji su trošili više od 5.000 evra i svi će morati da objasne poreklo novca.

Sve po zakonu

Kako dodaju, imaju pravo na ovakav zahtev jer je sve u skladu sa propisima. Konkretno, pozivaju se na Zakon o utvrđivanju porekla imovine i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Naglašavaju i da oni u postupcima utvrđivanja porekla imovine u potpunosti postupaju i u skladu sa primenom odredbi Zakona o zaštiti podataka ličnosti .

- Podaci će se koristiti isključivo u svrhu za koju se traže. Turistički aranžmani nisu pojedinačan slučaj, već je to deo sveobuhvatne analize tržišta u kojoj se prikupljaju podaci o prometu nekretnina, zatim pokretnih stvari, kao što su automobili, velike kupovine ili druga materijalna dobra - kažu u Poreskoj upravi.

PORESKA ANALIZIRA SVAKOGA Ko bude trošio basnoslovne količine novca, biće pod lupom zakona

Privatna arhiva

 

To, kako kažu, nikako ne znači da će oni koji su trošili 5.000 evra i više biti procesuirani u smislu dokazivanja porekla imovine, jer zakon predviđa da za tako nešto uvećanje imovine na pojedinačnom nivou treba da bude veće od 150.000 evra.

Mnogi građani, posebno oni koji vole i često putuju, prethodnih dana bili su iznenađeni informacijom da turističke agencije koje posluju u Srbiji treba da Poreskoj upravi dostave podatke poput njihovog imena i prezimena, JMBG, datuma uplate turističkih aranžmana i broja korisnika.

- Smatram da se na taj način krši moje pravo na privatnost, podaci o ličnosti, jer zašto neko treba da zna koliko i zašto sam ja dala za put, gde sam išla, sa kim i odakle mi te pare? Meni, na primer, brat svake godine iz Dubaija pošalje novac za gala letovanje za mene i porodicu. On je imućan, može to da nam priušti i to je njegov poklon jednom godišnje meni i sestri. I ja sada treba nekome da se pravdam zbog toga? Nečuveno - kaže za Alo! revoltirana Kristina Jovanović jer je u novinama pročitala da će morati da pravda svoja putovanja.

Šta ih zanima

Naime, PU je zatražila od turističkih agencija da dostave lične podatke klijenata koji su u toku jedne godine na aranžmane potrošili više od 5.000 evra u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2020.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), za Alo! kaže da očekuje da će se ova situacija ubrzo razjasniti.

PORESKA ANALIZIRA SVAKOGA Ko bude trošio basnoslovne količine novca, biće pod lupom zakona

Printscreen

 

- PU ove podatke traži prvi put, i to je stvorilo konfuziju. Agencije će ih svakako dati, budući da im je to zakonska obaveza. Takva vrsta kontrole PU je nešto što je uobičajeno u zapadnom svetu i jednostavno mi ćemo morati da se priviknemo da svaki veliki trošak bude pod lupom poreznika - kazao je on.

Seničić: Agencije u problemu

Prema rečima Aleksandra Seničića, ovaj postupak Poreske uprave može imati negativne posledice po same turističke agencije, koje su inače u poslednjem periodu poslovale u veoma teškim uslovima i ovo je trenutak kada se nalaze u veoma lošoj situaciji.

- Mislim da će ovaj zahtev uticati da se putnici koji su preko agencija planirali svoja putovanja sada mnogo više okrenu njihovoj samostalnoj realizaciji - rekao je on, podsetivši da se zna da se već godinama najveći broj tih skupljih aranžmana i ne uplaćuje preko turističkih agencija, već preko onlajn platformi, direktno avio-kompanijama, hotelima i slično.

I u nekoliko turističkih agencija za Alo! su kazali da su iznenađeni ovim zahtevom.

- Ovo bi nas dovelo da budemo i nekorektni prema klijentima, od kojih u ovom periodu živimo - tvrdi jedan vlasnik agencije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Erbalno

20.10.2021 07:47

Vidite ko ima vise od 2 stana u BG ili NS,... Vidite kako se krecu pare po kladionicama! A ovo sto radite je sve sitno, jer vi gledate nekog ko je potrosio 5000e za letovanje, a ne nekog ko je u ovoj godini kupio 5-8 stanova...