ISTOK SRUŠIO MREŽE OBJAVOM O LITIJUMU "Čekamo šta će da kaže Vučić, pa da onda budemo protiv toga - užas blagi!"
Youtube Printscreen/Istok Pavlović

"Litijum u Srbiji treba da se eksploatiše. Ako se ljudima ne sviđa Rio Tinto, onda neka dođe druga firma koja nije na lošem glasu i neka lepo objasne kako će to da rade na ekološki način", smatra Istok Pavlović, i dodaje:

"Ali vidim da se kod nas zastupa ideja da taj litijum zauvek ostane u zemlji. To je zaista besmisleno. Litijum je izuzetno vredan, i svaka država treba da eksploatiše rudna bogatstva koja joj je priroda dodelila. Jedan od besmislenih argumenata je da je tamo obradiva zemlja i da je bolje da se koristi za poljoprivredu. Od litijuma bi imala koristi cela država, od poljoprivrede na istom tom prostoru imaju koristi tih nekoliko pojedinaca koji drže tu zemlju. Jer, prinosi od litijuma su milion puta veći nego prinosi od poljoprivrede na istom prostoru", ocenjuje Pavlović.

On navodi činjenicu da je zemlja svuda, a litijum na 0,0001 odsto planete i smatra da treba da budemo srećni što se obreo kod nas. To je zaista “nova nafta”, kaže Pavlović.

"Zamišljam pre 50 godina u Emiratima kad su pronašli naftu, da su se tada beduini pobunili i rekli “nećemo da vadimo naftu jer tu gajimo naše kamile”. Danas bi Dubai ostao selo sa tri kuće", navodi on.

Govoreći o argumentu koji kaže da "razvijene zemlje ne rudare litijum kod sebe", on kaže da u realnosti, Nemačka uveliko radi na projektu ekstrakcije iz geotermalnih voda ispod Rajne, kao i da Češka isto uveliko gradi svoj rudnik.

Ali nažalost, kako kaže Pavlović, prosečan mudri Srbin ne gugla, već veruje šta je rekao neki opozicionar.

“Ovaj što je protiv Vučića rekao je da Nemačka i Češka neće da diraju svoj litijum, znači to mora da je istina”. Niko na svetu nije blesav da mu taj vredni litijum zvrji neiskorišćen, kaže Pavlović.

On dodaje da je katastrofalno zasnivati svoj stav na suprotnom od toga šta kaže predsednik Srbije, Aleksandar Vučić:

"Za litijum čekamo šta će da kaže Vučić pa da onda budemo protiv tog stava. Ne nosim masku jer je Vučić rekao da se nosi. Užas blagi."

Ostatak Pavlovićeve objave pročitajte u nastavku:

 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading