U REPUBLICI SRPSKOJ PEČENICA KAO ZLATO! U mesarama je svinjetina duplo skuplja sa tendencijom daljeg rasta
EPA/Rayner Pena

Manjak svinja na tržištu doveo je do tog da građani već tri sedmice pred Vaskrs i slave Đurđevdan i Markovdan pokušavaju na sve načine da rezervišu pečenice.

Telefoni uzgajivača ne prestaju da zvone, a prasića je veoma malo na tržištu, kaže Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

- Cena žive vage svinjskog mesa sada je sedam maraka, a do Vaskrsa biće sigurno 10 KM i više. U mesarama je svinjetina sada između osam i deset KM za kilogram i duplo je skuplja nego lane, sa tendencijom daljeg rasta - kaže Maljčić.

On ističe da su domaći stočari godinama ukazivali da se mora prestati sa prekomernim uvozom svinjetine, a jačati domaća proizvodnja, ali nije bilo sluha na nivou BiH.

- Ljudi iz čitave Srpske zovu danima i traže pečenice, ali im ne možemo pomoći, jer nemamo toliki fond prasića - kaže Maljčić.

Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da cenu svinjetine diktira više razloga.

- Prasića nema dovoljno što je posledica sistemskog uništavanja domaće proizvodnje i prekomernog uvoza - kaže Marinković.

NEMINOVNA POSKUPLJENJA MESA

Do poskupljenja u ovoj oblasti je moralo doći, jer se godinama uništava domaća proizvodnja, a trenutno se i zemlje Evrope suočavaju sa manjkom stočnog fonda. Takođe, i zemlje regiona koje imaju veću proizvodnju redukovale su izvoz, pa je i to jedan od razloga za povećanje cena na tržištu, kaže Stojan Marinković.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading