GORIVO 50% SKUPLJE Inflacija u Nemačkoj obara rekorde, trgovci tek najavljuju velika poskupljenja
Foto: Pixabay

Rastuće cene energenata usled ukrajinske krize značajno su poskupele život u Nemačkoj, koja je suočena sa rekordnom inflacijom.

Inflacija je u martu dostigla nivo od 7,3 odsto, što je najviši nivo od 1981. godine, saopštio je Statistički zavod Nemačke.

„Time je inflacija u martu dostigla novi rekordni nivo koji nije viđen od ujedinjenja Nemačke“, navodi se u saopštenju.

Poslednji put slična inflacija zabeležena je u jesen 1981. godine, kao posledica Zalivskog rata, kada su zbog rata između Iraka i Irana skočile cene nafte.

Energenti su u Nemačkoj u martu poskupeli za 39,5 odsto.

Najveći rast od čak 144 odsto u odnosu na prošlu godinu beleži cena lož ulja.

Cena goriva skočila je za 47,4 odsto, a gasa za 41,8 procenata.

„Pored pandemije rat u Ukrajini značajno utiče na poskupljenja u Nemackoj, posebno kod goriva i gasa, ali i pojedinih namirnica“, ukazao je predsednik Statističkog zavoda Georg Til.

Za namirnice Nemci su u martu morali računati sa većim troškovima za oko 6,2 odsto.

Zbog većih troškova mnoga preduzeća najavljuju povećanje cena u naredna tri meseca, što će dalje povećati inflaciju.

Ekonomski institut Ifo iz Minhena računa da će inflacija u Nemačkoj ove godine iznositi 6,1 odsto, a za naredne mesece prognoziraju i dvocifrene stope ukoliko dođe do embarga na uvoz ruskih energenata.

Novi podaci i za Srbiju

Danas su objavljeni i novi podaci za Srbiju.

Inflacija u Srbiji je porasla u martu 2022. godine za 0,8 posto u odnosu na februar, dok u odnosu na isti mesec 2021. godine beleži rast od 9,1 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene su u martu, u poređenju sa decembrom 2021. godine, u proseku povećane za 2,8 procenata.

Na mesečnom nivou, u martu su najviše porasle cene opreme za stan i tekuće održavanje, za 1,7 posto, transport je poskupeo za 1,5 procenata, hrana i bezalkoholna pića i restorani i hoteli za po 1,1 posto, te stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva i zdravlje za po 0,9 procenata.

Cene alkoholnih pića i duvana su povećane za 0,3 odsto, a komunikacije za 0,1 posto.

Pad cena zabeležen je kod rekreacije i kulture za 0,9 procenata i odeće i obuće za 0,2 posto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Penzionerima po 150 evra

Slovenački penzioneri čija je penzija bila niža od 1.000 evra prošlog decembra dobiće danas jednokratni "energetski" vaučer u vrednosti od 150 evra, kako bi se izborili sa rastućim računima za energiju.

Naknada solidarnosti, kako se ta pomoć naziva, propisana je zakonom o hitnim merama za ublažavanje posledica visokih cena energenata iz februara ove godine, a isplaćivaće je javni penzioni fond ZPIZ-a (Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje), prenosi STA.

Oni koji su stekli pravo na penziju 1. januara 2022. ili kasnije nemaju pravo na pomoć.

Penzioneri su, medjutim, samo jedna od grupa koje će dobiti jednokratni "energetski" vaučer.

Korisnici različitih socijalnih davanja, poput socijalne pomoći, dečjeg dodatka, beneficija za višečlane porodice ili hranitelji, dobiće vaučer u četvrtak od Ministarstva za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti.

Uživaoci posebne vrste penzije, koja je tipična za radnike na teškim i opasnim poslovima, dobili su vaučere već prošlog petka, a isplatio ih je državni fond KAD, navodi STA.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading