VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA Region na svetskoj mapi vinske industrije
Promo

 “Zajedničkom organizacijom međunarodnog sajma vina u Beogradu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, lideri zemalja regiona žele da poruče da mi danas nismo region problema, nego region uspeha, rešenja, dobrih inicijativa, region gde možete da napravite dobar posao”, istakao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

“Regionalne inicijative kakva je Otvoreni Balkan jesu mogućnost da naučimo jedni od drugih kako da napravimo zajedničku ponudu, turistički smeštaj, gastronomiju, uposlimo kapacitete i kako na najbolji način to da predstavimo i ugostimo ljude”, rekao je Čadež. Sajam “Vinska vizija Otvorenog Balkana”, na kojem se očekuje više od 332 izlagača iz 22 zemlje, organizuje se pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije i okupiće majstore u proizvodnji najboljih vina, a među učesnicima su i neka od najslavnijih imena u svetu vina iz Francuske, Italije, Portugalije, Španije, Argentine, Čilea i drugih zemalja.

Osim proizvođača, sajam će okupiti najeminentnije vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, vinske eksperte, kao i trgovce, distributere i izlagače iz najpoznatijih evropskih i svetskih vinarija. Privredna komora Srbije organizuje poslovne susrete proizvođača vina, trgovinskih lanaca, uvoznika, distributera, specijalizovanih maloprodajnih lanaca, E trgovaca i predstavnika HORECA sektora iz čitavog sveta. Održaće se i međunarodno ocenjivanje vina “Open Balkan Wine Trophy”, a posetioci će biti u prilici da učestvuju na različitim tematskim skupovima i radionicama.

“Velika su nam očekivanja od samog početka, i što se tiče publike, i takmičenja, ali, pre svega, organizacije ovog sajma, jedinstvenog kocepta. Za nas predstavlja izuzetnu priliku da zemljama iz okruženja predstavimo naša vina, a i da razmenimo iskustva sa proizvođačima”, kaže Dragana Janjić iz vinarije “Aleksić”.

“U svetu vina, mi jesmo prepoznati pod geografskom odrednicom Balkan i cilj sajma vidimo u povezivanju regiona radi zajedničkog nastupa na najrazvijenijim tžištima sveta, što je jedina istinska mogućnost”, kaže Inaišvili Ramazi iz vinarije “Erdevik”. „U pogledu koncepta, organizacije, predstavlјanja vinske industrije Srbije, veličine štandova i prostora, Wine Vision je najozbiljniji sajam do sada“, kaže Mirko Niškanović, direktor Vinarije Deurić. „Posebno je značajno ocenjivanje vina koje će biti organizovano u okviru sajma uz prisustvo najvećih svetskih stručnjaka, jer će doprineti snažnijoj promociji ovog regiona na svetskoj mapi vinske industrije“.

Slavoljub Jeremić iz Vinarije Jeremić u Smederevu ocenio je značajnim što je država i na ovaj način dala podršku razvoju vinarstva, jer to nije samo razvoj privrede već i kulture i društva.

Proizvodnja grožđa i vina u Srbiji

Zajednički nastup regiona u izvoznim poslovima na „treća tržišta“, međusobna saradnja i ulaganja u nove proizvodne pogone, mogli bi da doprinesu pozicioniranju članica inicijative Otvoreni Balkan na svetskoj mapi vinskih tura, kažu u Centru za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije. U Srbiji je 20.113 hektara pod vinovom lozom u 77 vinogorja, a godišnje se proizvede oko 160.000 tona grožđa. Proizvodnjom grožđa bavi se oko 80.000 poljoprivrednih gazdinstava. Vino se izvozi u vrednosti od 16,8 miliona evra, dok je uvoz 34 miliona evra. Srbija je i tokom 2021. godine najveći obim trgovine vinom, isključujući aromatizovano vino, kao i proteklih godina, ostvarila razmenom u okviru regiona jugoistočne Evrope – CEFTA tržište, pri čemu je i dalje veoma izražen uvoz sa ovog tržišta – preko 50 odsto ukupnog uvoza vina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading