NAFTA SVE SKUPLJA, DOLAR JAČA Evo koliko vredi evro na svetskim valutnim tržištima
EPA/MICK TSIKAS

Na deviznim berzama vrednost dolara prema korpi valuta dodatno je porasla, drugi dan zaredom.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američkog dolara u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, iznosi oko 107,70 poena, dok je juče u ovo vreme iznosio 107,18 poena.

Istovremeno, kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je sa jučerašnjih 140,45 na 141,95 jena.

RUSIJA I KINA ZADAJU UDARAC DOLARU Moskva i Peking se dogovorili, prelaze na plaćanje u rubljama i juanima

Američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,0250 dolara, dok je juče u ovo vreme iznosila 1,0295 dolara.

Cene nafte su, s druge strane, blago porasle. Cena barela na londonskom tržištu jutros je ojačala 0,20 odsto, na 87,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,05 procenata, na 79,75 dolara.

Azijski investitori oprezni, fokusiraju se na Kinu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, jer se investitori plaše novih ograničenja protiv Covid-19 u Kini, što bi moglo dovesti do daljeg usporavanja rasta druge najveće svetske ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, isključujući Japan, porastao je za 0,2 odsto oko 7:00 sati.

Istovremeno je japanski Nikkei indeks ojačao za 0,7 posto, dok su cene akcija u Australiji i Šangaju porasle između 0,6 i 0,7 procenata. U Južnoj Koreji i Hong Kongu, međutim, oni su pali između 0,5 i 0,8 odsto.

Na azijskim berzama se oprezno trguje, kao i juče na Volstritu. Dau Džons je izgubio 0,13 procenata, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 odsto, a Nasdak indeks 1,09 procenata.

Broj zaraženih od Covida-19 u Kini na najvišem nivou od aprila

Investitori su zabrinuti zbog daljeg povećanja broja obolelih od Covida-19 u Kini, pa su nade u brzo popuštanje restriktivnih mera izbledele.

Broj zaraženih je na najvišem nivou od aprila, pa su u Pekingu i nekim drugim gradovima vlasti pozvale ljude da ostanu kod kuće i pooštrile mere za ulazak u grad.

To je potkrepilo bojazan od daljeg usporavanja ionako usporenog rasta kineske privrede, što bi dovelo i do slabljenja privredne aktivnosti u čitavom regionu.

U Šangaju su, pak, berzanski indeksi jutros porasli, zahvaljujući novim merama vlade za podršku poljuljanom tržištu nekretnina.

Na ostalim berzama u regionu nema previše razloga za kupovinu akcija, jer se očekuje dalji rast kamatnih stopa centralnih banaka kako bi se suzbila visoka inflacija, što će dovesti do usporavanja rasta privreda. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading