ključ
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Do sada smo vam više puta predstavili da je jedan od načina na koji možete da kupite ili prodate nekretninu uz pomoć agencije za nekretnine. Međutim, uslugu agencija možete potražiti i kada želite da izdate stan, kuću, lokal ili poslovni prostor koji je u vašem vlasništu, kao i da pronađete nekretninu u kojoj biste živeli i plaćali mesečnu kiriju. Ukoliko se odlučite da izdajete svoj stan vi postajete stanodavac, a osoba koja će živeti u vašem stanu – zakupac.

Kao i kod prodaje nekretnina, ukoliko agencija posreduje stan, kuću ili poslovni prostor koji želite da iznajmite, vi kao zakupac bićete u obavezi da platite agenciji njenu zaradu, tj. agencijsku proviziju. Provizija se plaća isključivo onda kada agencija pronađe stan koji zakupac odluči da iznajmi. Zakupac nije u obavezi da plaća nikakve dodatne troškove agencije, kao što su na primer različite vrste učlanjenja.


Za kiriju preko 400 evra proviziju plaćaju i zakupac i stanodavac

Visina agencijske provizije prilikom iznajmljivanja i kupovine nekretnine nije ista. Naime, kod prodaje/kupovine nekretnina ona iznosi 3 odsto od ukupne vrednosti stana, kuće... Međutim, kod iznajmljivanja provizija se obračunava drugačije i plaća se u visini od 50 odsto od vrednosti prve kirije. To znači da ako je stan koji želite da iznajmite 250 evra i ako ste do njega došli uz pomoć agencije za nekretninu, u obavezi ste da platite proviziju od 125 evra.

U agenciji za nekretnine „Falcon“ naglašavaju da za kirije skuplje od 400 evra agencijsku proviziju plaćaju i zakupac i stanodavac, dok se kod jeftinijih stanova ili poslovnih prostora ona naplaćuje samo od zakupca. U većini gradova pravilo je da agencijsku proviziju plaća zakupac, ali se takođe veoma često susreću slučajevi da nju plaćaju obe strane. To znači da će u slučaju zakupa stana čija mesečna kirija iznosi 500 evra i zakupac i stanodavac morati da plate agenciji po 250 evra. Međutim, ovo pravilo nije usvojeno kod svih agencija, pa vas avetujemo da se kod željene agenicije detaljno raspitate koliko iznosi i ko plaća proviziju.

Ugovor o zakupu omogućava sigurnost

Plaćanje provizije osim što je obaveza, predstavlja i garanciju da će se agencija pobrinuti da se između zakupca i stanodavca sklopi ugovor o zakupu, čime će obe strane biti zaštićene od eventualnih neželjenih problema. Savetujemo vas da i pri iznajmljivanju nekretnina sklopite Ugovor o zakupu, koji priprema agencija, a potpisuju zakupac i stanodavac. U trenutku njegovog potpisivanja plaća se i provizija. Ovaj ugovor ne mora biti overen u sudu da bi bio validan, već je dovoljno prisustvo dva punoletna svedoka i njihovi potpisi, čime ugovor dobija pravosnažu snagu, tj. kao da je overen u sudu. Takođe, njegovim potpisivanjem stanodavac nije u obavezi da plaća porez – kako nam je naveo advokat Mirko Mirković iz udrženja podstanara „Velegrad“.

Agencijska provizija nije isto što i depozit

Agencijsku proviziju ne treba mešati sa depozitom, jer se ona plaća agenciji za nekretnine koja je pronašla stan koji želite da iznajmite, dok se depozit plaća isključivo stanodavcu, uglavnom u visini jedne mesečne kirije. Depozit predstavlja jednu vrstu garancije i zaštite stanodavcu ukoliko zakupac ošteti stan, ne plati odeđene troškove ili prekrši bilo koju stavku koja je naznačena u Ugovoru o zakupu.

U agencijama za nekretnine navode da i nakon iznajmljivanja, zakupci i dalje traže njihovu pomoć i zaštitu ukoliko dođe do nekih problema. Zbog toga je veoma važno naglasiti da je agencija za nekretnine samo posrednik u pronalaženju nekretnine i da je u ugovoru precizno naznačeno koje su dužnosti i jedne i druge strane prilikom izdavanja stana. Zbog toga je neophodno ugovor detaljno pročitati, jer plaćanjem provizije i potpisivanjem ugovora sa stanodavcem, dužnosti agencije za nekretnine, kao posrednika prestaju, piše na sajtu Halo glasa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading