Penzioneri sede u parku
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema donetim izmenama i dopunama Zakona o PIO iz 2014. godine imamo i dve opcije kako ranije da odemo u penziju.

Sa jedne strane svi imamo pravo na prevremeno penzionisanje, ali će nam i primanja biti manja.

Na ovaj način u penziju možete da odete 5 godina ranije tj. u slučaju muškaraca sa 40 godina radnog staža i najmanje 60 godina života, dok žene u penziju po ovom osnovu idu sa 59 godina i 6 meseci.

Sa druge strane, ukoliko se bavite nekim od zanimanja koja imaju pravo na beneficirani radni staž u penziju možete i 15 godina ranije, tj. sa 50 godina starosti, a uz to imate i uvećana primanja u starosti.

Beneficirani radni staž

Pravo na beneficirani radni staž ima desetine hiljada radnika u Srbiji iz oko 40 industrija i institucija. Jedna godina provedena na takvom radnom mestu se računa kao 14 meseci ili čak 15, 16 ili godinu i po dana.

Pravo na beneficirani staž imaju zaposleni u MUP, BIA, VBA, VOA, Ministarstvu spoljnih poslova, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Poreskoj policiji, Vojsci Srbije, a od decembra 2019. godine i sudije, tužioci i zamenici tužioca.

Na spisku zanimanja koja imaju pravo na beneficirani radni staž se nalaze poslovi iz 37 različitih industrija.

Novi uslovi za penzionisanje žena

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada se za žene svake godine menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva do šest meseci godišnje. I tako sve do 2032. godine kada će dame u penziju ići sa 65 godina starosti, godinu dana i deset meseci duže nego danas.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading