U TRI KORAKA DO POPUSTA ZA STRUJU Ovi papiri su neophodni, a rešenje se dobija za mesec dana
Foto: Shutterstock

Domaćinstva u Srbiji koja su u  prethodnom periodu smanjila potrošnju električne energije imaće i ove zime popust u određenom procentu tokom grejne sezone.

On će važiti na mesečnom nivou, a država na ovaj način želi da dodatno podstakne građane na racionalno korišćenje energije, koje doprinosi i stabilnom funkcionisanju energetskog sistema.

Da bi potrošač dobio popust trebalo bi da podnese prijavu za status energetski ugroženog kupca.

Ovaj zahtev podnosi domaćinstvo lokalnoj samoupravi nadležnoj za poslove socijalne zaštite u mestu prebivališta.

Potrebni koraci

1. Preuzeti zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca (sa sajta Ministarstva, sa sajta jedinica lokalne samouprave ili lično u zgradama jedinica lokalne samouprave).

2. Popuniti zahtev (dokumentacija neophodna za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca navedena je u obrascu).

3. Predati zahtev u svojoj lokalnoj samoupravi.

Uz podneti zahtev potrebno je još priložiti i poslednji račun za električnu energiju, gas ili toplotnu energiju u zavisnosti od izbora domaćinstva, za šta želi da ostvari popust u plaćanju. U roku od mesec dana građani dobijaju rešenje o statusu.

Ovo su novine

Novina je da su kriterijumima obuhvaćena i seoska domaćinstva bez obzira na veličinu stambene jedinica koju poseduju, već se gledaju pre svega prihodi.

Uredbom su obuhvaćeni i građani kritičnog zdravstvenog stanja kojima bi isključenje električne energije ugrozilo život. Oni mogu da steknu pravo na zaštitu od obustave isporuke električne energije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading