BERLUSKONIJEVE SLIKE "BEZVREDNE" Zbirku bivšeg italijanskog premijera ismejao vrhunski umetnički kritičar
Foto: EPA/EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

U umetničkoj kolekciji bivšeg italijanskog premijera nalaze se „dela lošeg kvaliteta bez ikakve vrednosti“, kaže istoričar umetnosti Vitorio Sgarbi.

Kritičar je tvrdio da samo šest ili sedam slika možda vredi.

Berluskoni, koji je preminuo u junu, tokom svog života je kupovao hiljade slika i skulptura iz televizijskih prodajnih programa.

Njegova porodica već očigledno smatra da je ogromna kolekcija glomazna. Slike se trenutno nalaze u ogromnom skladištu u blizini njegove vile u blizini Milana.

Od slika Madone i golih žena do gradskih scena Pariza, Venecije i Napulja, kolekcija je raznolika i ogromna, navodi La Repubblica. Ali, uprkos svojoj veličini, nije baš impresivna, kaže gospodin Sgarbi.

Kritičar je jednom časopisu rekao da će oni koji uživaju u gledanju kolekcije verovatno biti ljudi koji „malo znaju o umetnosti“.

Smatra se da cela kolekcija vredi oko 20 miliona evra (17,4 miliona funti) – što bi za svaku sliku u proseku iznosilo 800 evra (700 funti). Berluskoni, koji je dominirao politikom u Italiji od 1990-ih, imao je neto vrednost od oko 6 milijardi evra (5,2 milijarde funti) kada je umro.

Bivši premijer je posedovao nešto vrednije umetnosti jer su u njegovoj glavnoj rezidenciji bila dela renesansnog slikara Ticijana i holandskog umetnika Rembranta.

Milijarder je bio impulsivan kupac, kaže londonski trgovac umetničkim delima Čezar Lampronti, koji je imao bliske odnose sa Berloskonijem tri decenije.

Gospodin Lampronti je rekao: „Voleo je da kupuje portrete žena koje je poklanjao prijateljima. Kada je bio mlađi, kupovao je u galerijama i od dilera, ali je kasnije u životu kupovao na TV aukcijama.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Prokop, prvi dan posle otvaranja! 🚉🇷🇸 #alo #prokop #srbija #fypシ #alonovine ♬ original sound - Alo_portal

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading