STIŽE SVETA PETKA Evo koliko košta kompletna slavska trpeza
Foto: Alo/Foto: Marko Metlaš/Alo!

Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih.

Vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Takođe, Sveta Petka je svetiteljka zaštitnica mnogih domova u kojima se praznuje kao slava.

U velikom broju domaćinstava ova slava će se obeležiti kao posna, a Espreso je izračunao koliko novca je potrebno izdvojiti za njenu pripremu.

Nakon svih poskupljenja koja su nas zadesila u poslednje vreme, računica pokazuje da je za pripremu posne slave potrebno izdvojiti više novca nego za pripremu mrsne.

Vernici koji spremaju posnu slavu za najviše 20 gostiju treba da kupe oko 15 ili 20 kilograma ribe - pastrmke, šarana ili oslića. Takođe, popularna je i morska riba poput orade i lososa.

Kilogram fileta oslića u marketima u proseku košta 1.500 dinara, dok se u ribarnici mogu pazariti i za 950 dinara.

Šnicle šarana su 1.200 dinara, dok se kilogram pastrmke u ribarnici može pazariti za oko 700 dinara.

STIŽE SVETA PETKA Evo koliko košta kompletna slavska trpeza

Foto: RINA

 

Mnogi se opredeljuju za praktičniju opciju, pa doplate uslugu pečenja ribe. Tako pečena pastrmka i šaran u ribarnicama koštaju do 2.000 dinara, a negde čak i više.

Kilogram pečenog oslića u beogradskim ribarnicama je 1.500, dok su brancin i orada 3.200 dinara.

Ljubitelji dimljene ribe za ovaj specijalitet na slavskoj trpezi će izdvojiti od 3.690 do 5.990 dinara.

Naravno, najskuplji je dimljeni filet lososa dok je nešto povoljniji dimljeni filet pastrmke.

Pojedine ribarnice prodaju i riblje čorbe i pripremljene krompir salate. Litar riblje čorbe od lososa se može pazariti i za 590 dinara, kao i kilogram neizostavne salate na svim posnim slavama.

Dakle, samo za ribu na slavskoj trpezi (za 20 osoba) treba izdvojiti oko 29.000 dinara i više.

Osim ribe, na trpezi će se naći i posne sarmice, rolati i salate. Za pripremu posne sarme treba izdvojiti oko 4.000, dok su rolati oko 3.000 dinara.

Naravno, tu je i desert. Za tortu treba izdvojiti najmanje 3.000 dinara, dok tri kilograma posnih kolača košta oko 5.000 dinara.

I nabavka pića je značajna stavka na spisku, a za sokove, vino i druga alkoholna pića treba izdvojiti najmanje 10.000 dinara.

Slavska sveća je oko 350 dinara.

Nikako ne treba zaboraviti žito koje košta oko 400 dinara (pola kilograma).

Dakle, da podvučemo crtu- za pripremu kompletne posne trpeze domaćinstvo mora da izdvoji 62.000 dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading