provera staža
Foto: Shutterstock

Prema podacima PIO Fonda, u Srbiji ima 1.647.452 penzionera od kojih najveći deo (65,8 odsto) čine korisnici starosne penzije dok 19,9 procenata koristi porodičnu, a 14,3 invalidsku.

Dva uslova za odlazak u penziju su broj godina života i ostvaren radni staž. Takođe, treba istaći da je najveći faktor, pored radnog staža, visina primanja jer od nje najviše zavise vaša primanja u starosti.

Šta je minimalna penzija i kako se određuje

Iz PIO fonda su objasnili da najniži iznos penzije pripada osiguraniku koji ostvari pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, odnosno invalidsku, ako mu je ta penzija manja od najnižeg iznosa penzije utvrđene Zakonom o PIO. Dakle, u tom slučaju država dodaje iznos razlike između realno obračunate penzije i zakonom utvrđenog najnižeg iznosa penzije.

- Takođe, osiguraniku koji je ostvario pravo na inostranu penziju pripada iznos u visini razlike do najnižeg iznosa penzije ako mu je iznos penzije, utvrđen po Zakonu o PIO, i inostrane penzije obračunate prema važećem deviznom kursu na dan ostvarivanja prava, manji od iznosa najniže penzije određene prema Zakonu o PIO - saopštili su iz Fonda.

To znači da ukoliko je zbir domaće i inostrane penzije manji od najnižeg iznosa penzije, korisniku će se isplaćivati razlika do najnižeg iznosa. Zbir penzije koju prima iz inostranstva i one u Srbiji, iznosiće ukupno onoliko koliko je propisani najniži iznos penzije.

- Važno je napomenuti da je ova materija preciznije definisana bilateralnim međunarodnim sporazumima o socijalnom osiguranju, pa je nekim sporazumima propisano da se korisniku penzije ova razlika do najnižeg iznosa penzije isplaćuje samo ukoliko ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije - dodali su oni.

Najmanju penziju mogu da očekuju oni koji su radili za minimalac, a to su najčešće trgovci, krojači, ugostitelji, pomoćni radnici u proizvodnji, radnici u poljoprivredi i mnogi drugi.

Iz PIO fonda su poručili da iznos manji od najniže penzije može da pripada korisnicima porodične penzije, koji primaju određeni procenat penzije preminulog korisnika, ili onima koji primaju i inostranu penziju, pa im RF PIO isplaćuje srazmerni deo penzije za one godine staža osiguranja koji su stekli po domaćim propisima.

Kolika je trenutno minimalna penzija u Srbiji

Prema podacima PiO Fonda koji se odnose na avgust ove godine, prosečna penzija u Srbiji bez uvećanja iznosi 37.786 dinara.

Najniži iznos penzije u ovom trenutku iznosi 20.631 dinar u slučaju regularnih penzija i 16.220 dinara za poljoprivrednike.

Međutim, penzioneri mogu da primaju i iznos manji od najniže penzije - tako 205.023 penzionera prima manje od iznosa najniže penzije (ispod 20.631 odnosno 16.220 dinara). Primanja manja od 10.000 dinara ima 4,3 odsto od ukupnog broja pezionera.

Penzionerima od oktobra sledi uvećanje penzija od 5,5 odsto, kao i dodatno povećanje od 1. januara 2024. koje će biti najmanje 14,6 procenata.

Nakon oktobarskog povećanja, najniži iznos penzije za oktobar iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti iznosi oko 21.766 dinara, iz kategorije poljoprivrednika 17.112 dinara.

Kako navodi PIO, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, najniži iznos starosne, prevremene starosne i invalidske penzije utvrđen od 01. januara 2011. godine može da iznosi 11.447,81 za kategoriju zaposlenih i samostalnih delatnosti 9.000,00 za kategoriju poljoprivrednika

Minimalna penzija u Srbiji sa 15 godina staža

- Hipotetički, ako bi neko tokom svih godina radnog staža primao minimalnu zaradu, sa 15 i 20 godina staža bi primao najniži iznos penzije propisan Zakonom o PIO, jer bi penzija u obračunu u oba slučaja bila niža od najnižeg iznosa - istakli su iz PIO fonda i dodali da ukoliko bi neko 40 godina primao minimalnu zaradu, u tom slučaju bi mu, po trenutnim parametrima, penzija bila iznad zakonom utvrđenog najnižeg iznosa penzije.

Poznato je da je za odlazak u penziju potrebno minimalno 15 godina radnog staža. Prema računici, ako je neko radio 15 godina za minimalac (40.020 dinara), u starosti ga očekuju primanja u iznosu od 8.848 dinara, ne računajući uvećanja.

Međutim, sa oktobarskim povećanjem svaki penzioner može očekivati oko 2.000 dinara više.

Minimalna penzija u Srbiji sa 20 godina staža

Ako je neko radio 20 godina za minimalac u starosti ga očekuje penzija od 11.862 dinara, a sa oktobarskim povećanjem od 5,5 odsto iznosiće 12.514 dinara.

Minimalna penzija u Srbiji sa 40 godina staža

Svi koji su 40 godina radili za minimalac mogu da računaju da će primati penziju od 23.596 dinara, koja će se nakon povišice popeti na 24.893 dinara.

BONUS VIDEO

@alo_portal Građani odusevljeni gromkim aplauzom ispraćaju predsednika Aleksandra Vučića #alo #alodnevnenovine #alonovine #aleksandarvucic #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading