REKORDNE DEVIZNE REZERVE Na kraju oktobra više nego ikad, NBS saopštila iznos
Foto: privatna arhiva

U toku oktobra bruto devizne rezerve povećane su za 206,2 miliona evra, objavila je centralna banka.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 181,9 odsto i 6,5 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20.253,7 miliona evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca.

U odnosu na kraj septembra bile su više za 290,1 milion evra. Povećanje bruto deviznih rezervi u oktobru prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 160,0 miliona evra), kao i priliva po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 65,4 miliona evra i po drugim osnovima u ukupnom neto iznosu od 10,5 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi po osnovu izmirenja deviznih obaveza države (neto otplata kredita i druge obaveze) u ukupnom iznosu od 222,0 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u oktobru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 192,3 miliona evra koji je u najvećoj meri rezultat povećanja cene zlata za oko 6,8 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 0,2 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 762,1 milion evra i bio je za 300,1 milion evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6.410,2 miliona evra. U oktobru, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru neto kupila 25 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 3.410 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu, navedeno je u saopštenju NBS.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading