Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

- Naša ekonomska politika se u poslednjih deset godina zasniva na dva stuba – konstantnom rastu životnog standarda građana Srbije i rekordnim investicijama. Svi naši makroekonomski pokazatelji su dobri, uspostavili smo trend smanjivanja inflacije dok istovremeno srpska privreda beleži ubrzavanje međugodišnjeg rasta u trećem kvartalu na 3,6 odsto. Od evropskih zemalja, tokom trećeg kvartala, brži rast od nas jedino je zabeležila Malta.

Ove dobre rezultate postižemo uprkos krizi, sa kojom se u poslednje četiri godine ceo svet suočava. Ta kriza je bila prouzrokovana prvo pandemijom, zatim prekidima u lancima snabdevanja, dešavanjima u Ukrajini. Inflacija je samo jedna od posledica svih dosadašnjih izazova, a naglašavam da je ona u Srbiji uvezena i da je ni na koji način nismo mi izazvali. Mi konstantno radimo na njenom smanjenju i u tome uspevamo, s obzirom da se inflacija u Srbiji od aprila nalazi na silaznoj putanji.

Podsetiću vas da je u godinama pre krize inflacija bila na nivou od oko 1% do 2%. U cilju smanjenja inflacije već smo sproveli niz mera, koje su doprinele usporavanju rasta cena proizvoda i usluga. - rekao je Mali.

BONUS VIDEO

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading