hakeri
Foto: Alo/Alo

- Bellabeat je najvrednija kompanija u portfelju investicionog fonda Nordic Eye. Postali su jednorog, vrede 3,5 milijarde dolara. Prihodi u 2022. su im iznosili 525 miliona dolara, a Bellabeat već danas posluje sa dobiti, istakao je ove godine Piter Varnoe iz investicionog fonda "Nordic Eye" ranije ove godine, ali zašto onda niko nije pričao da Hrvatska ima novog jednoroga?

Iz "Nordic Eye", koji trenutno drži 20 odsto ovog startapa, su se u više navrata hvalili rezultatima "BellaBeat-a". Tako su, kada su ih otkrili 2018. godine i investirali između 4 i 5 miliona, nazivali vrlo obećavajućim startapom. Tokom vremena, startap je rastao, i sa procenjene vrednosti od 50 miliona dolara u 2018. godini, popeo se na pomenutih 3,5 milijardi dolara.

Tim danskih novinara pokrenuo je istragu i prvo što su proverili bila je tvrdnja BellaBeat-ove aplikacije "Period Diary" da imaju preko 50 miliona aktivnih korisnica. Vrlo brzo su uz pomoć drugih aplikacija i programa utvrdili da je brojka malo "naduvana", tj. da se aplikacija preuzima između 10 i 30 hiljada puta mesečno, te su i vlasniku firme, Sandru Muru postavili pitanje da li je tvrdnja uopšte tačna.

KAKO SU HRVATI “IZVUKLI” 62 MILIONA EVRA OD DANACA? NA PREVARU? Priča o ovom startapu je kao na filmu!

Shutterstock/Alo! ilustracija J.V.

 

 

Generalno, podaci i brojke kompanije "Bellabeat" godinama predmet rasprave u hrvatskoj javnosti. Kako piše Antonija Bilić Arar u svom tekstu o lažima Bellabeat-a za Netokraciju interesovanje za "mahinacije" sa brojkama posebno "jer su informacije o "napuhivanju" brojki dolazile i od bivših zaposlenih".

No, odgovarajući na pitanje danskih novinara, Mur je odlučio da se dodatno obruka. On je tom prilikom napomenuo da je to marketinški uobličen tekst i da se ta brojka odnosi na sve interakcije koje su ikada imali sa korisnicima (bilo da se radi o kliku na newsletteru, društvenim medijima i svim drugim kanalima).

Čini se da niko nije očekivao da se Bellabeat lako igra sa brojkama i da je Nordic Eyes poverovao u tvrdnje Mura da 2018. godine kompanija ima mesečne prihode od 5,5 miliona evra, i da će kompanija steći status jednoroga.

Komično je da je sam Mur Dancima prvo tvrdio da nije ovo rekao, da bi suočen sa snimkom kako to ipak govori rekao da je ona bila plod preterane samouverenosti i odličnog početka te godine za kompaniju.

Registrovani u državi u kojoj nema obaveznog finansijskog izveštaja

Novinarski trojac istražujući dalje i pokušavajući da dođe do realnih podataka suočio se sa zanimljivom činjenicom.

Bellabeat je registrovan u Delaveru u SAD, gde javno objavljivanje godišnjih finansijskih izveštaja nije neophodan, tj. nije obavezan, te do verodostojnih podataka nije moguće doći, napisali su oni za Berlingskea.

Jednorog za kog niko nije čuo

Novinari su otišli korak dalje i krenuli da se raspituju za Bellbeat kod upućenih svetskih stručnjaka u industriji nosive tehnologije za žene ili aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa i ponovo naišli na sumnju. Niko od naučnika i stručnjaka u ovoj oblasti nikada nije čuo ni za Bellbeat niti za bilo koji od njihvih proizvoda.

Ipak iz samog fonda Nordic Eye, tvrde za Berlingske da oni i dalje stoje iza svoje investicije i da bojke i valuacije nisu preterane jer je kompanija imala trocifrene milionske prihode.

Investicije s Bank of America koje – nije bilo?

U januaru 2022. godine Bellabeat je saopštio hrvatskim medijima da još od 2021. godine sarađuju sa Bank of America i da će krajem tog meseca zbog te saradnje zaključiti najveću rundu investicija do tada: 100 miliona dolara od 28 investitora.

Nakon istraživanja, izleda da se ova investicija nikada nije ni dogodila. Kako su rekli iz BoA za danske novinare, oni su saradnju sa Bellbeat prekinuli nakon nekoliko nedelja jer startap nije dostavio informacije za due dilligence, te da ono što je stajalo kao izjava zaposlenih u BoA zapravo nikada niko iz banke nije rekao uopšte, a kamoli javno.

Mur, naravno, sada tvrdi i pored materijalnih dokaza da to saopštenje nikada nije poslato.

(Izvor: Netokracija.com, Berlingske)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading