RUSI ODLAZE Na cene stanova u ovoj godini uticaće 3 stvari
Foto: Alo/Vladimir Markovic

Poskupljenja su i te kako uticala na potrošače navike tokom čitave 2023. godine, a najvidljivije možda u oblasti nekretnina, gde su prodaja i stanogradnja usporile.

Kakve sve promene je doživelo tržište nekretnina?

- 2023. godina je okarakterisana kao godina stabilizacije na tržištu nepokretnosti. A šta to znači? To znači da su kupci stavili na pauzu odluku o kupovini stanova, jer prosto nisu više spremni da plaćaju cene koje su bile 2022. godine, koja je bila jedna eksplozivna godina i prosto cene su dostigle istorijski maksimum. Važno je napomenuti da je tokom 2023. godine zabeležen i izostanak kreditnih kupaca. Dakle, taj trend njihove opadajuće aktivnosti je vrlo evidentan. I treba spomenuti da u narednom periodu, ukoliko se postigne ciljana inflacija, može se očekivati smanjenje referentnih kamatnih stopa, koje bi u značajnoj meri povratile aktivnost kreditnih kupaca,  rekla je za "Blic TV" Jelena Davidović sa portala Nekretnine.rs.

RUSI ODLAZE Na cene stanova u ovoj godini uticaće 3 stvari

Foto: Alo/Vladimir Markovic

 

 

Da li je Beograd najpogođeniji promenama na tržištu nekretnina? 

- Promene su evidentirane u vidu pada broja transakcija i u prestonici, i u Novom Sadu, i u drugim većim gradovima. Tako da sve zavisi od daljih ekonomskih i političkih događaja u svetu, a i na domaćem terenu. Visoke cene, priuštivost stambenih kredita i usporena gradnja će u narednom periodu odrediti u kom pravcu će se odvijati potražnja za nekretninama.

Da li možemo da očekujemo stabilizaciju cena?

- Možemo da očekujemo da određene promene koje su se desile tokom 2023. mogu na određeni način izvršiti uticaj na neka dalja dešavanja u narednoj godini. 2023. jeste godina stabilizacije, a to znači da je zaustavljen taj dalji rast cena koji je 2022. udario u plafon.

Koliko Rusi utiču na cenu nekretnina?

- U drugoj polovini godine, odnosno već krajem godine, se beleži njihova smanjena aktivnost i oni jesu prisutni, ali ne u tolikoj meri. I definitivno neka predviđanja koja smo imali priliku da čujemo u sredstvima javnog informisanja, da smo mi njima neka prolazna tačka, to se tako zaista i desilo. Jedan procenat ljudi jeste ostao, on se ovde negde, da kažemo, smestio i našao neko svoje mesto. U međuvremenu su se i oni informisali, edukovali, pa onda taj prvi nalet tih visokih cena rente nisu ni oni u nekom kasnijem periodu bili spremni da plate. A i usmerili su se ka drugim gradovima po Srbiji, objasnila je Davidović.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading