Novac
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Mogućnost da konkurišu imaće fizička i pravna lica. Bespovratna sredstva za razvoj ruralnog turizma u okviru IPARD programa su do 75% od vrednosti investicije. Maksimalni iznos IPARD podsticaja je 300.000 evra po projektu. Jedan korisnik može da dobije maksimalno 600.000 evra ukupno u toku trajanja IPARD 3 programa.

Korisnici IPARD podsticaja imaju pravo na avansnu isplatu u visini do 50% od odobrenih bespovratnih sredstava. Zahtev za avansnu isplatu podnosi se nakon dobijanja rešenja o odobravanju projekta uz garanciju banke.

Naredni poziv očekuje se krajem leta ove godine. Obzirom da se uz zahtev za odobravanje IPARD podsticaja predaje i dokumentacija vezana za izgradnju objekata (projektna dokumentacija, građevinska dozvola…) i da prilikom rangiranja prednost imaju zahtevi koji su ranije predati, preporuka je da se već sada krene sa pripremom projekata za Meru 7 kako bi se obezbedila sva neophodna dokumentacija i prijava bude predata na vreme.

Ukoliko je predata dokumentacija kompletna i u skladu sa IPARD zahtevima omogućiće se brži proces administrativne obrade i dobijanje rešenja o odobrenju IPARD subvencija za ruralni turizam.

Kada ima više prijava nego raspoloživih sredstava tada se vrši bodovanje i rangiranje korisnika u skladu sa definisanim kriterijumima. U cilju ostvarivanja što većeg broja bodova , od velikog su značaja preporuke iskusnih IPARD konsultanata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading