Bankomat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Osnivači Amanda i Siobhan, koje su se upoznale nakon završetka postdiplomskih studija, pokrenule su svoj novi online kurs kako bi pomogle ljudima da se osećaju sigurno u vezi sa svojim finansijama i nauče najbolje prakse.

U TikTok videu objavljenom u aprilu, koji je sada postao viralan, Amanda odvraća svojih 610.000 pratilaca od uzimanja gotovinskih avansa na kreditnoj kartici iz bilo koje banke.

Gotovinski avans je kratkoročni zajam od izdavaoca kreditne kartice koji omogućava korisniku kartice da pozajmi novac protiv svoje kreditne linije.

Ali iako bi uzimanje gotovinskog avansa na kreditnoj kartici sa poenima moglo delovati kao situacija u kojoj svi dobijaju, zapravo je jedna od najgorih finansijskih odluka koju korisnik može da donese.

Amanda je ispričala incident koji se dogodio sa njenim prijateljem zbog gotovinskog avansa i rekla: "Morali su da plate kiriju u gotovini i pomislili su: 'Oh, umesto da odem na bankomat i koristim debitnu karticu, koristiću kreditnu karticu jer onda dobijam sve ove poene, i onda ću to jednostavno platiti na kraju meseca'."

Kasnije je primetila da njihovi izvodi sa kreditne kartice imaju izuzetno visoke kamatne stope.

"Oni kažu: 'Zašto imam toliko visoke kamatne stope? Ovo je čudno. Svaki mesec plaćam svoju kreditnu karticu'", rekla je Amanda.

Na kraju je objasnila i savetovala gledaoce: "Kada nešto kupujete kreditnom karticom, ne plaćate nikakve kamate, osim ako ne platite svoju kreditnu karticu kada je račun dospeo. Ali sa gotovinskim avansom, kada ste podigli novac, kao stvarnu gotovinu sa kreditne kartice, kamata počinje da se povećava svaki dan i ogromna je."

Amanda je takođe primetila da je jedini trenutak kada bi korisnik kartice trebao da podigne sredstva sa kreditne kartice u slučaju hitne situacije.

Prema rečima Džejsona Gaughana, SVP, potrošačkih proizvoda kartica u Bank of America, kreditna kartična kompanija zapravo pozajmljuje novac vlasniku računa kada uzme gotovinski avans i kao rezultat toga mora platiti veću kamatu nego što bi inače platio.

"Recimo da odete u svoju banku ili na bankomat i koristite svoju kreditnu karticu da podignete novac. Iako proces može delovati slično kao podizanje novca debitnom karticom, zapravo radite gotovinski avans na svojoj kreditnoj kartici.

"Za razliku od podizanja novca sa debitne kartice, kada pristupate svojim sopstvenim sredstvima, sa gotovinskim avansom vaša kreditna kartična kompanija vam zapravo pozajmljuje novac i naplaćuje vaš račun.

"To će vas verovatno koštati; gotovinski avansi obično imaju naknadu za transakciju i višu godišnju kamatnu stopu (APR). Pored toga, obično postoji ograničenje koliko gotovine možete unapred dobiti", rekao je stručnjak.

Da biste izbegli takve skrivene troškove, bankarske kompanije savetuju vlasnike kartica da razumeju na koje vrste transakcija su izloženi i da što pre plate sve kamate.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading