Novac
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 14. juna. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je za 2 dinara jeftiniji, dok benzin ima 3 dinara manju cenu.

Prema najnovijim podacima sa evropske berze, cena sirove nafte je porasla na 75,581 dolar, a cena nafte Brent na 79,869 dolara, dok su se evropski fjučersi gasa na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 32,9 evra za megavat-sat.

Zašto je gorivo jeftinije?

Prethodnih nekoliko nedelja benzin je mahom bivao jeftiniji na pumpama u Srbiji, dok su i cene dizela bile prilično stabilne. Razlog za to treba tražiti u smanjenoj tražnji za ovom sirovinom što pokazuje i rast američkih zaliha ali i smanjenje uvoza nafte u Kinu. Ovi ali i drugi razlozi odrazili su se i na srpsko tržište na kome iako su povećane akciza, gorivo nije poskupelo.

Pored tih globalnih faktora, za nas je važno i to što je nedavno završen i kapitalni remont pančevačke rafinerije, koji bi mogao da utiče dodatno na pad ili bar zadržavanje aktuelnih cena i tokom leta. Takav stav ima i Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, koji je za "Blic Biznis" rekao:

- Leto je uvek period veće potrošnje goriva kako zbog godišnjih odmora tako i intenzivnih poljoprivrednih radova ali i radova na infrastrukturi. Potražnja će biti veća ali ponuda je stabilna i ja očekujem da se cene dizela i benzina zaustave na postojećem nivou. To je važno za sve pa i turiste jer je sezona godišnjih odmora. Pošto značajan broj turista iz Srbije letuje u u Grčkoj, moja preporuka je da ako žele da prođu jeftinije, rezervoare napune u Severnoj Makedoniji. U Grčkoj je ono skuplje zbog dijametralno suprotne fiskalne politike. Drugim rečima, tamo su zahvatanja države vezana za gorivo veća pa je i gorivo skuplje - objašnjava Mićović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading