Berba kajsija u Miokivcima
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Berba kajsija u čačanskom kraju počela je tri nedelje nego što je to uobičajno, jer rano cvetanje voća i visoke temperature u poslednjih meseca dana uslovile su brže sazrevanje.

Tamo gde nije bilo grada i mraza, rod je izuzetan, voćari zadovoljno trljaju ruke i i cenom. Domaćini i berači u Miokovcima, najpoznatijem srpskom selu kad su u pitanju kajsije imaju pune ruke posla, a gajbice se takođe pune velikom brzinom.

- Srećom naše krajeve nije zakačio mraz, malo je bilo kiše i ona je brzo počela da radja. Tako da imamo čemu da se nadamo - kazao je za RINU, dugogodišnnji voćar Veljko Ilić.

Ali uprkos brzom sazrevanju, plodovi nisu izgubili na kvalitetu, a ovogodišnja cena od 120 dinara za branice, i 60 dinara za padalice takodje je zadovoljavajuća.

- Cena je solidna - rekao je Ilić.

Veljko pod zasadom kajsije ima oko četiri hektara ali kako kaže stare autohtone sorte povlače se pred novim.

- Te naše domaće, što mi ovde zovemo, odradile su svoje, nema ih više. Ja sam svake dogodine vadio i sadio nove, roksanu i zaklopačku ružu tako da sam popunio mesta, jer kada  bi sve odjednom povadio, pa čekao da nove dodju na rod nema te nigde - dodao je on.

Do kraja berbe kajsija ostalo je najviše deset dana, iako su berači iskusni  i za njih je ovako rana berba veliko iznenadjenje.

- Svake godine smo brali početkom jula, ali ovo je poranilo baš mnogo. Sve se promenilo, naročito klima - zaključuju berači.

(RINA)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading