Vladimir Putin u Severnoj Koreji
Foto: AP/Foto:AP

Godišnja rang lista nacionalnog dohotka Svetske banke pokazuje da je Rusija napredovala iz "gornje srednje" u "visoku" kategoriju zahvaljujući snazi svog ekonomskog rasta.

Banka meri bruto nacionalni dohodak na osnovu metode koja datira iz 1989. godine i ažurira svoje klasifikacije svakog 1. jula, na osnovu bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika iz prethodne kalendarske godine.  

"Na ekonomsku aktivnost u Rusiji uticao je veliki porast vojnih aktivnosti u 2023. godini, dok je rast takođe bio podstaknut oživljavanjem trgovine (+6,8%), finansijskog sektora (+8,7%) i građevinarstva (+6,6%)",  navode iz Svetske banke.

Ovi faktori su doveli do povećanja realnog (3,6%) i nominalnog (10,9%) BDP-a, a ruski bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika porastao je za 11,2 odsto", dodala je banka.

Ovaj ekonomski rast dogodio se čak i nakon što su SAD i njeni saveznici uveli hiljade sankcija Rusiji zbog ukrajinskog sukoba, otvoreno navodeći da je njihov cilj da unište rusku ekonomiju i izazovu promenu režima u Moskvi.

Da bi se smatrala visokom dohotkom, zemlja mora da ima bruto nacionalni dohodak veći od 14.005 dolara, prilagođen sa 13.845 dolara za prethodnu fiskalnu godinu. 

Klasifikacija prihoda trebalo bi da odražava nivo razvoja zemlje, koristeći bruto nacionalni dohodak kao "široko dostupan indikator ekonomskog kapaciteta".

Podaci Svetske banke takođe pokazuju trend razvoja u Južnoj Aziji i Latinskoj Americi i na Karibima, dok su Bliski istok i Severna Afrika 2023. godine bili u gorem položaju nego 1987. Nasuprot tome, Evropa i Centralna Azija su prešle sa 71 odsto visoko- zemlje sa prihodom u 1987. na 69 odsto u protekloj fiskalnoj godini.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading