MOŽDA STE BAŠ VI VLASNIK DELA TRAMPOVIH MEDIJA: Možda ni ne znate šta posedujete?
Foto: Tanjug Win Mcnamee

Trump Media & Technology nedavno je postao deo dva široka indeksa američkih akcija: Russell 1000 Index i Russell 3000 Index. Ovo znači da će sada mnogi investitori indirektno posedovati deo ove kompanije, bez obzira da li to znaju ili ne. Trump Media (DJT), vlasnik konzervativne društvene mreže Truth Social, većinom je u vlasništvu bivšeg predsednika Donalda Trampa, ali trenutno ne ostvaruje profit i generiše veoma malo prihoda.

Pasivno investiranje u ETF-ove i druge fondove je u porastu poslednjih 20 godina, jer omogućava investitorima jeftino diverzifikovanje portfolija i izbegavanje rizika fokusiranja na pojedinačne akcije. Mnogi veliki fondovi prate investicione rezultate Russell 1000 i Russell 3000. Ovo uključuje ETF-ove poput iShares Russell 1000 ETF (IWB) i Vanguard Russell 1000 ETF (VONE), kao i određene investicione fondove koji se nalaze u penzijskim planovima i drugim računima.

Međutim, pasivno investiranje može imati svoje nedostatke. Na primer, neki fondovi prate indekse koji automatski dodaju akcije na osnovu pravila, a ne na osnovu pažljive evaluacije fundamentalnih snaga i slabosti poslovanja kompanije. Ovo može rezultirati posedovanjem akcija kompanija koje nisu vredne držanja. U slučaju Trump Media, situacija naglašava jedan od nedostataka pasivnog investiranja, jer se akcije automatski dodaju na osnovu pravila, a ne analize poslovanja.

Trump Media je vredan skoro 6 milijardi dolara, iako je generisao manje od 1 milion dolara prihoda tokom poslednja dva kvartala. Njihov glavni proizvod, Truth Social, i dalje je veoma mala platforma u svetu društvenih medija. Mnogi stručnjaci su izrazili zabrinutost u vezi sa Trump Media, sa LinkedIn suosnivačem Reid Hoffmanom koji smatra da je stvarna vrednost Trump Media samo oko 40 miliona dolara.

Regulatori zahtevaju od svih indeksiranih ETF-ova da dnevno objavljuju svoje portfelje, obezbeđujući transparentnost za investitore koji to žele. Ovo omogućava investitorima da prate sastav portfolija i da donesu informisane odluke.

(CNN)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading