dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Od kako su podeljene besplatne akcije, prošlo dovoljno vremena da se zaboravi.

U nastavku možete saznati kako da proverite vaše besplatne akcije. Odnostno da li ih imate i ukoliko želite ih unovčite.

Za sve građane koji dobili, a nisu prodali svoje akcije koje je od 2010. godine delila država sada imaju: 31 akciju Telekom Srbija, 5 akcija NIS-a i 1 akciju Aerodroma "Nikola Tesla".

Trenutno cena akcije NIS-a na Beogradskoj berzi iznosi 806 dinara, dakle 5 koje imate vrede 4.030 dinara, dok jedna akcija Aerodroma "Nikola Tesla" košta 1.900 dinara. S'obzirom da akcije Telekom Srbija nisu izlistane na berzi, vaš portfolio bez dividendi vredi 5.930 dinara.

U dividendama oko 7.000 dinara

Do sada je bilo tridesetak isplata dividendi. Najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prema gruboj računici od 2012. do danas na osnovu dividendi građani su dobili oko 7.000 dinara.

Isplatu za ovu godinu najavio je NIS, a akcionari mogu da računaju na 273,1 dinar dividende.

Lučić: Telekom u decembru isplaćuje 6,7 milijardi dinara dividendi


Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je da je na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara te kompanije odlučeno da u decembru bude isplaćena dividenda u vrednosti od 6,7 milijardi dinara. 

On je za RTV Pančevo, rekao da je Telekom Srbija u svojoj istoriji isplatila više od 1,1 milijardu evra dividendi.

"Ako na to dodamo i to što smo platili poreze i doprinose, to je skoro četiri milijarde evra da smo mi vratili u budžet", kazao je Lučić.
On je naglasio i da u istoriji Telekom nije imao veći prihod, profit i broj korisnika. 

"Prvi put smo prešli prihod od dve milijarde evra iako kada smo krenuli 2018. godine imali prihod oko jedne mlijarde evra", kazao je direktor Telekoma.

On je rekao i da je cilj te kompanije da za pet godina poveća prihod na tri milijarde evra, dodajući da su realne osnove da se to i dostigne, jer svake godine raste broj korisnika i Telekom se širi u neke nove zemlje, ali i investira u optičku mrežu, bazne stanice i nove sadržaje.

Lučić je istakao i da ta kompanija prema poslednjim podacima u Srbiji ima 1,3 miliona korisnika što je, kako je rekao, 53,9 odsto, prenosi Tanjug.

 

Kako do novca od besplatnih akcija?

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende.

(Alo, Tanjug, Blic)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading