Rabac
Foto: Shutterstock/Shutterstock

– Imali smo žičaru skoro pola veka pre Zagreba! Naša je bila rudarska, duga devet kilometara. Prevozila je boksit iz rudnika tu do luke, a najviše se vozilo u doba rata u Abesiniji – govore domaći ljudi u Rapcu pa pokazuju na Teleferiku, njihov spomenik industrijske istorije.

– Prvi turisti u Rapcu bili su Česi, imamo dio šume koji se zove “Prohaska”, imali su i letnjikovac, a ja se sećam i tih prvih nemačkih turista – govori za Večernji list poznati ugostitelj ovog mesta Mladen Juričić Fritz (68) pa dodaje:

Rabac

Shutterstock

 

 

Imao sam 11 godina, leto 1967, a turisti su spavali i u mojoj dečijoj sobi! Bili su to Nemci, za ono vreme, gledajući platežnu moć, ‘svemirci’ za nas domaće, a kad bi odlazili kući, celu bi porodicu kod koje su letovali – vodili na večeru! Takvi su to dani bili. U to je doba moja kuća bila zadnja iznad ceste, a danas su stotine oko nje, nema maltene više praznog zemljišta za graditi. Tada nije bilo ni ceste, u mestu tek četiri auta – tri bela fićeka i susedov plavi Opel Rekord, u kojem je mnogo godina kasnije i moju suprugu Miru vozio u porodilište – priča Fritz.

Rabac

Shutterstock

 

 

Objašnjava i kako su u Rabac dolazili na odmor upravo rudari.

Veselo je danas u Rapcu i preko dana i naveče, forte mesta su hoteli visoke kategorije, čak imaju i hotel posebno namenjen deci – Maro, odlično se jede u nizu restorana. Kupa se ovde na plažama “Mala”, “Na Lanterni”, “Girandelli”… Zimi je u uvali možda 1500 duša, a leti na svakog domaćeg dođe još – deset turista, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading