novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Nacionalna služba za zapošljavanje -filijala Pirot u saradnji sa gradom Pirotom raspisuje javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje u 2024. godini na području grada Pirota.

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se

vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje sa prebivalištem na teritoriji Grada Pirota i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Novac se dodeluje jednokratno od 300.000,00 dinara, odnosno 330.000,00

Kako se navodi u saopštenju, subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000,00 dinara, odnosno 330.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni
odnos.

U sapoštenju se navodi da nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost na teritoriji Grada Pirota i po tom osnovu izmiruje poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Sredstva dodeljena po osnovu subvencije su de minimis pomoć. 

USLOVI ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA

Pravo na dodelu subvencije nezaposleni može da ostvari pod uslovom da je:

- u momentu podnošenja zahteva za dodelu subvencije za samozapošljavanje prijavljen na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe sa prebivalištem na teritoriji Grada Pirota;

- završio obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije do dana podnošenja zahteva;

- ispunio ranije obaveze i izmirio sva dugovanja prema Nacionalnoj službi do dana podnošenja zahteva i

- u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.

Pravo na subvenciju nezaposleni ne može da ostvari:

- za obavljanje delatnosti koje se ne finansiraju, prema spisku delatnosti koji je sastavni deo Javnog poziva;

- za obavljanje poslova/delatnosti za koje je rešenjem o invalidnosti ili rešenjem o proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja utvrđeno da osoba sa invaliditetom ne može da ih obavlja;

- za osnivanje udruženja i

- ako je već koristio subvenciju za samozapošljavanje koja je delom ili u celosti finansirana sredstvima Nacionalne službe.

Zahtevi koji ne ispunjavaju uslove predviđene Javnim pozivom neće se razmatrati u postupku odlučivanja za dobijanje subvencije.

U toku trajanja Javnog poziva nezaposleni može samo jednom podneti zahtev za dodelu subvencije za samozapošljavanje.

Poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom je 09.08.2024. godine.

Detalje o konkursu možete pročitati na zvaničnom sajtu Grada Niša.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading