Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Brojni građani ne znaju za olakšicu koja može smanjiti iznos poreza i do 50 odsto. Reč je o tzv. poreskom kreditu.

Ukoliko stanujete u stanu ili kući za koju plaćate porez, vaš porez se može umanjiti za 50 odsto, ali ne više od 20.000 dinara. Ova poreska olakšica može značajno smanjiti vaše troškove i pomoći vam da uštedite novac.

- Ako na jednoj kući za stanovanje ili stanu ima više obveznika, pravo na umanjenje utvrđenog poreza ima svaki obveznik koji u toj kući za stanovanje ili stanu stanuje čije prebivalište je prijavljeno u toj kući ili stanu, u visini srazmernoj njegovom udelu u pravu na toj kući za stanovanje ili stanu u odnosu na iznos za koji se porez umanjuje, u skladu sa stavom 1. ovog člana - stoji u Zakonu o porezima na imovinu.

U slučaju da je utvrđen porez na kuće za stanovanje i stanove površine do 60 kvadrata, a koji nisu na građevinskom zemljištu, tačnije na zemljištu u građevinskom području i ne daju se zakup, a u kojima je prijavljeno prebivalište i stanuju samo lica starija od 65 godina, porez se umanjuje za 75 odsto.

- Ako su za istu kuću ili stan ispunjeni uslovi za umanjenje utvrđenog poreza po više osnova iz st. 1. do 3. ovog člana, umanjenje se vrši po jednom osnovu koji je najpovoljniji za obveznika - stoji dalje u Zakonu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading