Ekonomski pad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Podaci o iznosu penzija su navedeni u odgovoru savezne vlade na upit poslanice u Bundestagu Sare Vagenkneht, šefice stranke Savez Sara Vagenkneht - BSW.

Niže penzije u istočnoj Nemačkoj

U istočnim nemačkim pokrajinama je znatno veći broj osoba sa dugim stažom i niskim penzijama nego na zapadu. Tako na primer u Brandenburgu otprilike 71.000 ljudi posle 45 godina staža prima penziju manju od 1.200 evra, dok 212.000 ovih penzionera sa najdužim stažem ima višu penziju. U Tiringiji je 74.000 sa nižom i 189.000 sa višom penzijom.

Vagenkneht je takođe pitala za - prosečnu penziju - posle najmanje 45 godina staža. Odgovor: u celoj Nemačkoj je to prosečno 1.604 evra.

Ali i tu postoje značajne razlike: dok je na zapadu taj prosek 1.663 evra, na istoku je samo 1.471 evro.

Situacija izgleda drugačije kada se posmatraju prosečne penzije generalno: na istoku su one više nego na zapadu - jer su mnogi tamo radili duže, posebno žene.

'Politički skandal'

- Prosečna penzija od 1.604 evra posle najmanje 45 godina rada - to pokazuje koliko je nemački penzijski sistem slab - rekla je Vagenkneht u izjavi nemačkoj novinskoj agenciji dpa.

- A to što svaki peti penzioner posle 45 godina rada prima manje od 1.200 evra penzije je politički skandal - dodala je.

Predstojeća izborna kampanja za Bundestag će, po njenom očekivanju, biti i referendum o zakonskoj penziji.

- Nemački građani ne bi trebalo da trpe tako niske penzije, koje su uz to visoko oporezovane.

Zašto su penzije niske?

Niske penzije imaju više uzroka. S jedne strane, mnogi samostalno zaposleni, državni službenici ili domaćice takođe primaju zakonsku starosnu penziju ako su tokom života - barem pet godina uplaćivali doprinose u penzijski fond - objašnjava Savezni institut za istraživanje stanovništva.

Zbog kratkog trajanja uplata dolazi do niskih penzija.

Kod mnogih žena u zapadnoj Nemačkoj penziju smanjuju duže pauze u radu, više rada na pola radnog vremena i niže plate.

Savezno ministarstvo rada naglašava u svom odgovoru Sari Vagenkneht da se iz visine penzije ne može zaključiti visina ukupnog prihoda. Mnoge starije osobe imaju dodatne prihode.

Ministarstvo se takođe poziva na kućni kontekst - dakle, slučajeve gde većina žena ima nisku penziju, ali zadovoljavajuću ukupnu situaciju jer su penzije supružnika natprosečno visoke, a često postoji i značajan iznos vlasništva, na primer nekretnina.

DW

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading