berza
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema podacima za praćenje neto vrednosti magazina "Forbs" u realnom vremenu, osnivač Amazona Džef Bezos zabeležio je najveći gubitak u jednom danu. Njegovo bogatstvo se smanjilo za osam milijardi dolara, nakon što su akcije američkog giganta pale za više od pet odsto.

Osnivač i izvršni direktor kompanije za proizvodnju čipova "Nvidija", Jensen Huang, rangiran je kao druga najveća žrtva finansijskog kolapsa, a njegov gubitak iznosi 7,9 milijardi dolara.

U međuvremenu, bogatstvo Marka Zakerberga, generalnog direktora i suosnivača "Mete" smanjeno je za sedam milijardi dolara.

Bogatstvo Lerija Elisona, predsednika kompanije "Orakl" i Ilona Maska, vlasnika kompanije "Tesla", zabeležilo je gubitke od po šest milijardi dolara.

Krahom berze pogođeni su i ostali milijarderi.

Bogatstvo suosnivača "Gugla" Sergeja Brina i Larija Pejdža smanjeno je za više od četiri milijarde dolara, dok su suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts i njegov bivši izvršni direktor Stiv Balmer pretrpeli gubitak od tri, odnosno četiri milijarde dolara.

Loren Pauel Džobs, udovica suosnivača "Epla" Stiva Džobsa, izgubila je oko 580 miliona dolara.

Strah da je američka privreda u gorem stanju od očekivanog, izazvao je 5. avgusta snažnu prodaju finansijske imovine, što je rezultiralo padom berzanskih indeksa.

Japanski Nikei indeks pao je za više od 12 odsto, što predstavlja najveći pad od 1987. godine. Situacija se ponovila i na drugim tržištima azijskog kontinenta.

Američko tržište akcija izgubilo je više od 1,93 biliona dolara nakon početka trgovanja, kao rezultat panike u finansijskom sektoru i usred straha od recesije u SAD, što je podstaklo masovnu prodaju akcija širom sveta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading