novac
Foto: Alo/Foto: Shutterstock/Alo/Dejan Briza

Povodom mnogih nedoumica, Fond PIO objasnio je koji staž osiguranja Fond priznaje, kada je u pitanju rad sa punim ili nepunim radnim vremenom i u zavisnosti od vrste ugovora, da li je to ugovor o radu ili ostalie vrste na (ne)određeno vreme.

Ukoliko je reč o ugovoru o radu na određeno ili neodređeno vreme staž se ostvaruje u kalendarskom trajanju osiguranja bez obzira da li je osiguranik radio puno radno vreme.

Uslov je da je angažovan samo kod jednog poslodavca.

U tom slučaju poslodavac je u obavezi da plaća doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje na isplaćenu zaradu ako je ona viša od najniže osnovice doprinosa, odnosno na najnižu osnovicu doprinosa ako je zarada niža od nje i po osnovu uplaćenih doprinosa se priznaje staž osiguranja.

U drugom slučaju, ukoliko osiguranik obavlja poslove po osnovu ugovora o delu, autorskog ugovora ili drugih sličnih ugovora i koji za izvršeni posao ostvaruje ugovorenu naknadu, a nije osiguran po drugom osnovu, staž osiguranja računa se na poseban način.

Naime, iznos ugovorene naknade na koju se plaća porez deli se sa najnižom mesečnom osnovicom za plaćanje doprinosa koja važi u momentu uplate doprinosa.

Dobijeni rezultat predstavlja broj meseci koji se priznaju u staž osiguranja.

To znači da se staž osiguranja po osnovu obavljanja ugovorenih poslova (bez obzira na broj radnih sati) ne utvrđuje u istom kalendarskom trajanju koliko je trajalo obavljanje poslova po ugovoru već zavisi od iznosa ugovorene naknade.

(Penzionisani.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading