novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Majke sa troje i više dece, zahvaljujući izmenama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju, donetim 2014. godine, mogu da ostvare pravo na 2 godine posebnog staža.

Međutim, dodatne dve godine im neće pomoći da se ranije penzionišu, već će im doneti nešto uvećanu penziju, kažu u Fondu PIO.

Da bi stigle do te dodatne dve godine staža, osim broja dece, neopodno je da su u nekom trenutku bile u radnom odnosu u Republici Srbiji, dodaju u Fondu.

Sam zahtev za ostvarivanje prava na poseban staž podnosi se u filijali fonda u kojoj osiguranica ima prebivalište.

„Može da se podnese putem šaltera kod nas u filijali tako što će dobiti na šalteru zahtev koji treba popuniti, uz zahtev je neophodno dostaviti i dokumentaciju koja je navedena na zahtevu, dakle šta je neophodno za ostvarivanje tog prava. Mi donosimo rešenje na osnovu koga se ostvaruje pravo na taj poseban staž u trajanju od 2 godine i on utiče na visinu penzije u tom smislu tako da je povećava,“ rekao je Boris Jevtić, direktor Fonda PIO, filijala Novi Sad, za RTV.

Jevtić napominje da i žene sa troje i više dece koje su već otišle u penziju, a nisu podnele zahtev za poseban staž, to mogu da učine naknadno.

U tom slučaju fond PIO će menjati pravosnažno rešenje o visini penzije.

(Penzionisani.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading