Jan Koum
Foto: Printscreen/Printscreen

Koum je danas težak više od 16 milijardi dolara, tako da je za njega 220 miliona, koliko košta jahta Moonlight sa kojom, prema Dubrovačkom vjesniku, plovi Jadranom, i nije neki veliki iznos.

Sama jahta, koju su mediji prozvali “elegantnim nautičkim remek-delom”, dugačka je čak 100 metara, u njenih osam luksuznih kabina može smestiti do 16 putnika, dok je broj posade dvostruko veći.

Koum je još kao tinejdžer s majkom napustio Ukrajinu, a njihov život u SAD-u nije bio lagan. U mladosti je, kako bi pomogao majci, čistio podove, a bili su i korisnici bonova za hranu koje su dobijale osobe slabijeg imovinskog stanja.

novac

Shutterstock

 

 

Otac, koji se razbolio i umro 1997. godine, nije uspeo da stigne uopšte do SAD-a, a tri godine nakon toga, preminula mu je i majka. On se zaposlio u Yahoou, gde je osim što je usavršio programiranje, upoznao Briana Actona, a to se prijateljstvo pokazalo ključnim za njihove živote.

U Yahoou su radili do 2007., kada su obojica dali otkaz i krenuli u avanturu po Južnoj Americi, trošeći svoju teško stečenu ušteđevinu. Dve godine posle Kuom se prijavio za posao u Fejsbuku, ali je bio odbijen.

Za tim sigurno ne žali jer je, naravno s Actonom, iste godine udario temelje WhatsAppu kojeg su na kraju prodali Fejsbuku za čak 19 milijardi dolara. Deo svog bogatstva Koum je podelio humanitarnim udruženjima, uključujući i Koum Family Foundationu, ali veliki novac potrošio je i na luksuz.

Živeo u bedi, a sada letuje na Jadranu u jahti od 220 miliona dolara: Osnovao je aplikaciju koju svi imamo na telefonu

 

 

 

Osim pomenute jahte, on je vlasnik i velike kolekcije Poršea, brenda koji se smatra simbolom uspeha.

– Želja za posedovanjem takvog automobila bila je ključna u mom nastojanju za učenjem i napornim radom – objasnio je u jednom ranijem intervjuu.

Njegova priča koja je zaista filmska, inspiracija je mnogim preduzetnicima širom sveta jer pokazuje kako je, usprkos teškim životnim uslovima i odrastanju u siromaštvu, uz rad, trud i zalaganje, moguće uspeti i ostvariti svoje snove, preneo je Bljesak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading