Praznici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Italija nudi širok izbor turističkih destinacija, sa bezbroj mogućnosti za rekreaciju i opuštanje za sve ukuse: od umetničkih centara, gradova prepunih muzeja i i istorijskih lokaliteta, more, planine i živopisne pejzaže. Mnogo je onih koji su tokom odmora u ovvoj prelepoj zemlji bar jednom pomislili: koliko bi me koštalo da ovde kupim kuću?

Italijanski portal za nekretnine, Immobiliare.it pruža odgovor na ovo pitanje

Što se tiče jezera, kupovina na jezeru Komo zahteva prosečni trošak od 2.740 evra po kvadratu ako ostanete u gradu Komo, dok cena kreće da pada nešto ispod 2.000 evra po kvadratu ako se odlučite za nekretninu u provinciji. Pogodnije je, međutim, kupovati na obali jezera Leko (2.245 evra po kvadratu u samoj opštini, 1.584 evra po kvadratu u provinciji).

JEFTINIJE OD VRAČARA: Važi za jedno od najlepših mesta na svetu, a kvadrat ne prelazi 1.000 evra

Foto: Shutterstock

 

 

U Veroni i Breši, dve lokacije koje gledaju na jezero Garda, u opštinama kao i u provincijama tražene cene za kvadrat su iznad 2.000 evra. Opština Breša ostaje najjeftinija oblast (2.060 evra po kvadratu), dok u Veroni cene premašuju 2.600 evra po kvadratu.

Prestižne destinacije i u centralnoj Italiji, poput Toskane Groseto, gde se više troši u provinciji (2.534 evra po kvadratu), sa Argentariom, nego u opštini (2.223 evra po kvadratu).

Šta je sa lokacijama pored mora?

Počevši od Ligurije, velika je razlika u cenama između Ponentea i Levantea. Najskuplja je pokrajina Savona (3.819 evra po kvadratu), poznata po mestima kao što su Varace i Spotorno, dok je najjeftinija La Specija, sa prosečnih 2.458 evra po kvadratu koju traže oni koji prodaju kuće. Iz La Specije možete stići do renomiranog Činkue Terrea, ali i diviti se plažama Venere Azzurra ili Marinella, da spomenemo samo par.

Italija

Foto: Shutterstock

 

 

Primorski rajevi se nalaze i na jugu, sa još povoljnijim cenama, kao u slučaju pokrajine Leče - gde su cene u proseku, 1.100 evra po kvadratnom metru - u Palermu, sa prosečnom cenom od 1.095 evra po kvadratnom metru i, na drugom ostrvu, Sasari, gde provincija (2.722 evra po kvadratu) nadmašuje opštinu (1.279 evra po kvadratu).

Prelazeći na ruralne krajeve, Tuša Viterbeze, koja se nalazi u provinciji Viterbo, predstavlja je veoma privlačna za one koji žele da se povuku na selo, i zato što cene kuća ne dostižu ni 1.000 evra po kvadratu, zaustavljajući se na 931 evro.

Čuveni gradovi

Znatno je skuplje kupovati na firentinskom selu, gde se u proseku traži 2.373 evra po kvadratnom metru.

Konačno, ima onih koji letnje raspuste koriste da prošire svoju kulturu, posećujući muzeje, izložbe i spomenike glavnih italijanskih "gradova umetnosti".

Pored klasičnog Rima i Milana, gde cene kvadrata krajem jula 2024. godine iznose 3.415 evra u prestonici i 5.422 evra po kvadratu u Milanu, oblast Veneto nudi i dva bisera,  Veneciju i Veronu, gde je cena kvadrata 3.272 evra, odnosno 2.639 evra.

Italija

Foto: Shutterstock

 

 

Među manjim urbanim centrima zaslužuju da se istakne ikona Sijena i Piza, koji prelaze 2.500 evra po kvadratnom metru (pri čemu Sijena skoro dostiže plafon od 3.000 evra po kvadratu).

Konačno, ako se fokusiramo na neke gradove koji su poslednjih godina italijanske prestonice kulture, najskuplji je Bergamo (2.566 evra po kvadratu), zatim Kaljari (2.511 evra po kvadratu), Palermo (1.425 evra po kvadratu). ) i Parma (2.325 evra po kvadratu), piše Palermo tudej.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading