Kuća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Iako je zamena ili sanacija krova skup i zahtevan posao, cene ipak zavise od mnogo faktora.

Veći krovovi zahtevaju više materijala i radne snage, a na cenu će uticati vrsta materijala koji se koristi (crep, lim, tegola, itd.).

Ako je potrebna samo zamena pokrivke, cena će biti niža nego da se radi kompletna rekonstrukcija koja uključuje zamenu građe, izolacije i drugih elemenata. Okvirno, cena krova sa svim pripadajućim delovima kreće se od 20 do 50 evra po metru kvadratnom.

Sanacija starog krova, budući da popravke podrazumevaju uklanjanje i odvoz starog materijala, kreću se od 50 evra po kvadratnom metru pa naviše.

Vrsta pokrivača koja će se izabrati zavisi od nekoliko faktora, uključujući nagib krova, kvadraturu, ali i budžet. Kod ravnih krovova do pet stepeni preporučuju se druga rešenja, dok se kod kosih krovova, koji čine većinu, najčešće koristi crep od gline.

Crep od gline je popularan izbor zbog svoje dugotrajnosti, ali i otpornosti na vremenske uslove. Prosečna kuća površine 100 kvadrata obično ima površinu krova od 150 kvadrata. Obzirom da se crep prodaje na komad, potrebno je prosečno oko 12 komada za metar kvadratni.

Izrada kompletnog krovnog pokrivača od crepa sa svim tesarskim, krovopolagačkim i limarskim radovima kao i nabavkom i postavljanjem crepa košta od 25 do 42 evra po kvadratnom metru.

Za precizniju cenu, najbolje je kontaktirati nekoliko izvođača radova i zatražiti ponude na osnovu konkretnih potreba i stanja krova.

Firmi koje pružaju usluge krovnih radova u Srbiji je ukupno 446 prema podacima iz 2023. godine, što je za 43 preduzeća više u odnosu na 2022.

(Kurir)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading