novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Vlada Srbije uskoro će izdvojiti 90 miliona dinara za podršku lokalnim zajednicama širom zemlje, fokusirajući se na poboljšanje ključne infrastrukture.

Ministarstvo privrede predložilo je da se po hitnom postupku usvoji Uredba o utvrđivanju Programa podrške unapređenju bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga, koji predviđa i raspodelu 90 miliona dinara subvencija korisnicima programa, odnosno mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP).

Ukoliko uredba bude usvojena, MSPP će moći da koriste tu podršku za sufinansiranje sprovođenja postupaka ocenjivanja usaglašenosti proizvoda sa zahtevima srpskih i inostranih tehničkih propisa kao i za ostvarivanje uslova za označavanje propisanim znacima usaglašenosti.

Subvencija je namenjena i uređenju poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodno priznatih sistema menadžmenta, sprovođenje postupaka akreditacije tela za ocenjivanje usaglašenosti kod Akreditacionog tela Srbije i nabavku srpskih standarda. 

Osnovni cilj programa koji je povezan sa predloženom uredbom je unapređenje bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga, istakli su iz ministarstva privrede u obrazloženju.

PO HITNOM POSTUPKU Stiže nova pomoć države, evo ko će moći da se prijavi

 

 

Prema njihovoj oceni, ulaganje u takvu vrstu podrške rezultiraće olakšanim pristupom tržištima i povećanju nivoa konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, a time i celokupne srpske privrede.

- Program predstavlja odgovor na potrebe privrede i uključuje instrument finansijske podrške privrednim subjektima u ukupnom iznosu od 90 miliona dinara. Raspoloživa sredstva odobravaju se pojedinačno korisnicima programa, refundacijom kao sufinansiranje, u visini od 40 odsto odnosno 60 odsto opravdanih troškova bez PDV za svaku projektnu aktivnost - navelo je ministarstvo u dokumentaciji dostupnoj na portalu eKonsultacije.

- Sve to će doprineti povećanju nivoa korišćenja standarda u proizvodnji i organizaciji poslovanja, sertifikaciji proizvoda, sistema menadžmenta, kao i povećanju korišćenja drugih usluga u oblasti infrastrukture kvaliteta - stoji u obrazloženju uz napomenu da će program biti realizovan u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije.

U konsultacijama za izradu samog programa učestvovali su i predstavnici privrede odnosno članovi grupacija Privredne komore Srbije koje okupljaju proizvođače medicinskih sredstava i kozmetičkih proizvoda.

Ministarstvo privrede istaklo je da razlog za donošenje predložene uredbe po hitnom postupku leži u tome da postoji veliko interesovanje privrednih subjekata za početak realizacije programa i za što ranije ostvarenje subvencije.

(NS Uživo)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading