novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Studentima i pripravnicima ionako često nedostaje novac na kraju meseca, a posebno se bore kada više ne žive sa roditeljima, piše Tagesšau. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, oni tada više od polovine prihoda troše samo na kiriju.

Oni koji više ne žive kod kuće prinuđeni su da troše u proseku 54 odsto prihoda na kiriju, a šegrti troše 42 odsto prihoda na troškove stanovanja. Obe cifre su znatno iznad nacionalnog proseka – Nemci troše u proseku 25 odsto na troškove stanovanja, od čega dve trećine čine studenti koji se smatraju preopterećenim.

Zbog finansijskih okolnosti u kojima se nalaze, verovatnije je da će studenti i pripravnici pasti u siromaštvo nego bilo koja druga grupa stanovništva. Ukupno, oko 14 odsto Nemaca je u opasnosti od siromaštva, od čega su 35 odsto studenti, a 18 odsto pripravnici.

studenski dom

Foto: Shutterstock

 

 

Opterećenje proizilazi iz prihoda koji su mladima dostupni svakog meseca, a polovina studenata koji vode sopstveno domaćinstvo ima na raspolaganju manje od 867 evra. Ova cifra je znatno veća kod pripravnika, čija je prosečna primanja 1.240 evra.

Međutim, ovi podaci se razlikuju od ankete do ankete i od učenika do učenika. Iako možda nemaju svi isti prihod, izgleda da su im troškovi veoma slični.

Prema istraživanjima, pripravnici i studenti koji vode sopstveno domaćinstvo ostvaruju oko 80 odsto prihoda od svog rada. Međutim, u proseku 47 odsto novca za njihove studije dolazi od privatne podrške roditelja i beneficija BAfoG-a.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

 

Brojke potvrđuju veliki pritisak na BAfoG da radi i nakon reforme koja bi trebalo da stupi na snagu u narednom zimskom semestru, a koja ima za cilj da rastereti studente finansijskog opterećenja i pruži im veću fleksibilnost tokom studiranja.

Troškovi održavanja i stanovanja u Nemačkoj su i dalje previsoki i mnogo više studenata bi trebalo da koristi finansijsku pomoć, što bi takođe zahtevalo povećanje roditeljskih dodataka. Prema reformi, koja bi trebalo da rastereti omladinu, naknade i stope treba da prate rast cena, piše tPortal.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading