elektricni auto
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Norveška je zemlja u kojoj su vozači dizelaša i benzinaca ugrožena vrsta.

Poslednji podaci sa tržišta ukazuju na neverovatno učešće od čak 93,4 odsto električnih automobila u prodaji novih vozila u avgustu. Ovo je saopštio norveški OFV, agencija koja prati automobilsko tržište. Dodajte još 1,4 procenta ovom procentu za plug-in hibride. Dakle, benzin, dizel i hibridi čine nešto više od pet odsto tržišta.

elektricni auto

Foto: Shutterstock

 

Prema podacima OFV-a, u avgustu je registrovano 11.114 novih vozila, uključujući 10.480 električnih automobila. Od početka godine u Norveškoj je prodato 68.435 električnih automobila. Najpopularniji je bio Tesla model I sa tržišnim udelom od 18,8 odsto.

Ovakve brojke ne iznenađuju kada je Norveška u pitanju, s obzirom da se nijedna zemlja na svetu ne može meriti u ovoj trci sa njom, zbog čega i preti da bude prva nacija na svetu u kojoj će EV prestići broj benzinaca.

Ključni faktor uspeha je norveška poreska politika

Električni automobili se promovišu uz značajne poreske olakšice, dok su vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem manje atraktivna zbog visokih poreza. Pored toga, vlasnici električnih automobila imaju koristi od nižih naknada za parkiranje i puteva sa naplatom putarine, kao i od dozvola za autobuske trake.

elektricni auto

Foto: Shutterstock

 

 

Norveška će od 2025. godine dozvoliti prodaju samo novih vozila bez štetnih emisija gasova, piše Revija HAK. Već je sada blizu...

Direktor OFV-a, Øivind Solberg Thorsen, istakao je da bi zemlja mogla uskoro da dostigne cilj od 100 odsto automobila sa nultom emisijom do 2025. godine, s obzirom da su tako blizu. On je podvukao kako je uspeh Norveške u oštroj suprotnosti sa situacijom u Švedskoj, gde je ukidanje podsticaja dovelo do naglog pada prodaje električnih automobila.

elektricni auto

Foto: Shutterstock

 

 

Thorsen je takođe primetio da blagi porast prodaje novih automobila u avgustu može odražavati i blago poboljšanje ličnih finansija, ali je podvukao da su ekonomske prednosti električnih vozila u Norveškoj ključni faktor koji podstiče ovaj trend, piše Upravo zato.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading