Budimpešta
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To bi bila prva zabrana takve vrste u jednom od najpopularnijih evropskih turističkih odredišta, a u svrhu smanjenja cene stanovanja za lokalno stanovništvo, piše Indeks.

Podaci Evrostata pokazuju da je u Evropskoj uniji prošle godine bilo gotovo 719 miliona noćenja rezervisanih preko online platformi poput Airbnbija, Bookinga, Expedia Groupa i TripAdvisora. Pariz vodi među evropskim prestonicama s preko 19 miliona noćenja. 

U centralnoj Evropi za kratkoročne boravke bila je najpopularnija Budimpešta sa 6,7 miliona noćenja, ispred Beča, Praga, Varšave, Krakova i drugih. 

"Ne možemo samo čekati"

Tamas Soproni, na čelu četvrti u Budimpešti u kojoj je organizovano glasanje od 2. do 15. septembra, rekao je da je popularnost tog grada dovela do situacije u kojoj je o uticaju kratkoročnog iznajmljivanja na priuštivost stanovanja i kvalitet života potrebno pitati i lokalne stanovnike. 

"Ne možete samo da sedimo po strani i čekamo da se nešto dogodi", rekao je Soproni, čelnik budimpeštanskog šestog okruga. 

"Mislim da moramo biti zahvalni što živimo u doba u kojem mnogi mogu da priušte sebi odmor u inostranstvu. No ne uzimamo u obzir da će biti gradova koje će turisti učiniti nenastanjivim", objasnio je.

Ako se građani na glasanju odluče za zabranu, ona će stupiti na snagu 2026. godine. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading