Prevare za aranžmane
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kao i mnoge druge evropske turističke destinacije, Grčka se bori da uravnoteži profitabilnu industriju koju vode onlajn platforme kao što je Airbnb sa potrebama lokalnog stanovništva koje se suočava sa nedostatkom stanova, piše Index, a prenosi B92.

Nedostatak stanova i sve veći životni troškovi naveli su vlasti da ovog meseca objave odluku o povećanju poreza na kratkoročne zakupnine, zabrani novih dozvola u centru Atine i podstaknu vlasnike nekretnina da pređu na dugoročni zakup.

Stan

Foto: Shutterstock

 

 

Grčka ministarka turizma Olga Kefalojani saopštila je da će zabrana novih kratkoročnih iznajmljivanja u Atini stupiti na snagu 1. januara 2025. godine.

Dnevni porez na kratkoročni zakup pomaže zemlji da se izbori sa uticajem prirodnih katastrofa povezanih sa klimatskim promenama.

Povećaće se sa 1,5 na 8 evra u periodu od aprila do oktobra, rekao je ministar finansija Kostis Hacidakis. U zimskim mesecima taksa će se povećati sa 0,5 na 2 evra.

Atina

Foto: Shutterstock

 

 

Ministar Kefalojani je rekao da Grčka ove godine očekuje prihod od 22 milijarde eura od turizma, što je još jedan rekord.

U borbi protiv masovnog turizma najavila je još jednu meru – naknadu u iznosu od 20 evra za posjetioce sa kruzera koji posjećuju ostrva Santorini i Mikonos u jeku letnje sezone, a stupa na snagu sledeće godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading